Under årets Din Baker-konferanse i Ljubljana sto blant annet butikk og salg på agendaen. Kjedesjef, Georg Husebæk, sa i klartekst at kjedens butikker må utvikles som effektiv salgskanal.

– Din Baker er best på bakerfaget, men når det kommer til butikk… Vi er ikke de dårligste, men vi har noen skritt å gå, sa Husebæk, som vil starte et strukturert arbeid for å sette gjesten i sentrum.

Solid kapasitet

Med dette i bakhodet, og med medlemmenes tilbakemelding om at de ønsker tilgang på kompetanse på salg og butikk, ble Trond Aam nylig ansatt. Han har tidligere jobbet som markedssjef i Nille og Hansen & Dysvik, kjedesjef i Christiania Belysning, prosjektleder for Gave & Interiørmessen, og senest som driftssjef i Right Price Tiles. I tillegg har han vært konsulent på Varehandelens Høyskole og på selvstendig basis. Aam er også lærebokforfatter, foredragsholder og artikkelforfatter.
Nå skal han hjelpe kjedens medlemmer med å skape mer selgende butikker. Aam skal også bidra med kunnskap og motivasjon til kjedemedlemmenes medarbeidere innenfor salg og service.

– Ser et enormt potensial

Som helt fersk i bakerbransjen. Hva tenker du om det du ser i bransjens egne utsalg?
– Jeg har brukt en del tid i bakeriutsalg den siste tiden, og jeg ser et enormt potensial i bakerbransjen, sier Aam til Bakeri.net.

– Er en del andre bransjer kommet lengre enn bakerbransjen når det gjelder salg og servering?
– Ja, definitivt! Man er kommet lengre på å systematisere varepresentasjonen og måten man lager og planlegger butikken på. Jeg ser at noen er flinke, men det er veldig stor forskjell. De fleste som jeg besøker har mye å gå på, samtidig som jeg ser at noen er veldig gode.

– Er det for stor forskjell fra de flinke til resten?
– Ja, det er en ekstrem forskjell, sier Aam.

Må øke bevisstheten

– Disse folkene er veldig opptatt av, og flinke til, å bake gode produkter. Faget deres er å lage produktene. Og så glemmer de at det å selge produktene også er et fag. Så det blir litt venstrehåndsarbeid. Det er der det er mye å gå på. Det handler ikke om store investeringer eller om å gjøre ting veldig annerledes. Det handler om å gjøre ting litt annerledes.

– Dette dreier seg mest om bevissthet. Vi må tenke igjennom hva vi gjør og vite hvorfor vi gjør det. Hvorfor plasserer vi bollene der og brødene der, og ikke omvendt? Hvis du begynner å tenke på det, så blir du bevisst på det. Da finner du som regel også bedre løsninger, sier Aam som gleder seg til å jobben med å forbedre kjedens salgsledd ut mot forbrukeren.