Liker folk sellkaker? – Ja! Det er veldig få som ikke har likt det. Folk er litt skeptiske, men jeg sier at de skal slippe å betale hvis de ikke liker det, forteller Mona Mosti.

Sjokolade og bakeri

Hun står bak Mor Mosti. Tradisjonsmatbedriften i Sulitjelma lager sjokolade på glass til å brukes på brød, i melk eller på is. Men nå er hun nettopp ferdig med et forprosjekt på sellkakebakeri.

Håpet er at sellkakene kan bli et nytt signaturprodukt for Indre Salten, på linje med møsbrømlefse. Men hva er det egentlig?

Søtt og fenalår

– Det er en gammel rett som farmor, og sikkert generasjonene før henne, har laget. Type én gang i året. Utgangspunktet er en tynn lefse. Nesten samme type lefse som møsbrømlefse, selv om jeg selvfølgelig har en litt annen vri på oppskriften, forklarer Mona Mosti.

Sellkakene varmes opp før spising, og de kan ligge lenge i fryseren.

Sellkakene varmes opp før spising, og de kan ligge lenge i fryseren.

Foto: Mona Mosti

– Innholdet er en søt røre med små biter av fenalår. Det er håndarbeid: Du baker lefse, skjærer opp kjøtt og lager røre, bretter sammen som en konvolutt og steker. Så varmer du den opp igjen når du skal spise den, og den kan fryses ned og ligge i fryseren lenge, sier hun.

Ækte arbeidsplasser

Hittil har hun solgt på sommerkafé på Jakobsbakken på fjellet over Sulitjelma, på musikkfestival og på marked. Hun leverer også hjem til kundene. Dagligvarebutikkene, derimot, har hun ikke villet ta skrittet ut i foreløpig.

På sensommeren bakte Mona Mosti 3000 sellkaker. Nå har Mor Mosti hatt støtte fra Innovasjon Norge for å se på mulighetene til å øke produksjonen og starte bakeri. Dessuten har hun fått varemerkebeskyttet Mor Mosti sellkaker.

– Målet er å klare å gjøre dette til en arbeidsplass, eller to eller tre, sier Mona Mosti.

Produktene er «Ækte» – det vil si at hun er aktivt med i Lokalmat Salten. Der samarbeider hun blant andre med lefsebakeriet Beiarlefs.