Savvie ble startet av Jessica Li og Puteri Myransandri i Oslo i 2020.

De to gründerne hadde som mål å gjøre hverdagen til ansatte i bakerier og kafeer enklere. Samtidig ønsket de å bidra til å redusere matkasting fordi dette er et av de aller mest effektive klimatiltakene.

Løsningen ble en app som bruker kunstig intelligens til å forutse hvor mye bakerier og kafeer kommer til å selge i fremtiden. Denne kunnskapen kan hjelpe dem med å redusere svinnet, effektivisere driften og forbedre lønnsomheten.

Mer salg, mindre svinn

For to år siden var Åpent Bakeri og to andre bakerier i Oslo med i et pilotprosjekt for å teste ut Savvie-appen. Åpent Bakeri bruker fortsatt Savvie, blant annet til å beregne hvor mye hvert utsalg skal bestille inn per dag.

– Siden vi begynte med Savvie har vi ikke bare redusert svinnet, men vi har også økt salget, fortalte driftssjef Martina Kin til Baker og Konditor tidligere i høst.

Bakeriene og kafeene som brukte Savvie-appen i fjor reduserte matsvinnet med i snitt 50 prosent og økte omsetningen med i snitt 20 prosent.

Den beste «matchen»

De gode resultatene har vakt oppsikt i utlandet. I fjor kom Savvie på Forbes’ liste over 25 startups innen maskinlæring som det er verdt å følge med på, og tidligere i år kom den norske startup-en helt til den internasjonale finalen i Extreme Tech Challenge.

Nå er Savvie solgt til det spanske selskapet Mapal Os, som er en av verdens ledende teknologiaktører i hotell- og restaurantbransjen. Det melder Shifter.no.

– Planen var å hente kapital. Men hvis vi ikke hadde sagt ja, ville de gått for noen andre. Og hvem kunne kommet på banen senere, og vært en bedre eier? De er den beste «matchen» i markedet, sier daglig leder i Savvie, Jessica Li, til nettstedet.

Tilgang på storkunder

Hun opplyser at alle de ansatte i Savvie blir med over i det nye selskapet. Kontoret forblir i Norge, og foreløpig består også Savvie som egen merkevare.

Gjennom det nye eierskapet får Savvie tilgang på storkunder som The Hilton, Burger King, Starbucks, Espresso House og Costa Coffee.

– Som et selvstendig system kunne vi ikke håndtere slike kunder. I stedet satset vi på små og mellomstore bedrifter. Nå kan vi gjøre mer, sier Li.