Stein Lystad i Geiranger Bakeri satser stort. Med håndverksbakertradisjoner i bunnen håper han de har ti utsalg innen et par år fra nå.

Geiranger Bakeri ligger, som navnet tilsier, i turistbygda Geiranger. Det var i alle fall der det hele startet. Med turister i en kort og hektisk sommersesong som basis. Turistene er fortsatt viktige, men nå er produksjonen flyttet til Devold utenfor Ålesund. Og utsalg blir det flere av.

Ikke dagligvare

– Vi startet to nye utsalg omtrent i samme øyeblikk Covid’en meldte sin ankomst. Det var i Kremmergården i Ålesund sentrum og på Devold. Pandemien satte nok en del kjepper i hjulene for oss, men vi kom oss gjennom, sier daglig leder og deleier Stein Lystad. Han er ikke baker selv – noe han gjerne skulle ha vært, men han har jobbet innen hotell og restaurant i en årrekke.

– Det hele begynte i turistbygda Geiranger, men nå er dere etablert ganske mange flere steder i tillegg til de to nye du nevnte nå?

– Ja, vi er i Sykkylven, i Volda og på Hellesylt. Vi har dessuten faste kunder i Søvik og i Brattvåg. Vi har valgt å ikke levere til dagligvare. Grunnen er at det representerer et dilemma siden vi satser alt på å være et håndverksbakeri. Vi baker alt fra grunnen av, og da er det problematisk å skulle satse på dagligvare i tillegg. Men vi leverer til kafé i Brattvåg og til de store Vard-skipsverftene i Søvik og Brattvåg.

– Så det går i surdeig?

Stein Lystad i Geiranger Bakeri gleder seg over suksessen og er klar til å vokse videre.

Stein Lystad i Geiranger Bakeri gleder seg over suksessen og er klar til å vokse videre.

Stein på stein

– Ja! Vi baker et vidt spekter av brød i tillegg til en del søtbakst og boller.

– Hvordan ble dere påvirket av Covid-situasjonen?

– Vi merket det særlig da vi åpnet de to nye utsalgene, men mat skal jo folk ha og vi kom oss gjennom det. Selv i Geiranger har vi hatt en bra sesong selv om den startet senere enn vanlig, sier Lystad. Som kjent er både Geiranger og Hellesylt anløpssteder for stor cruisetrafikk, og den var ganske redusert under pandemien.

– Normalt har vi sesong i Geiranger fra midten av mai til ut september. I år åpnet vi i slutten av juni. Neste år regner vi imidlertid med å starte tidlig i mai og holde på ut i oktober, sier Lystad.

– Så cruisetrafikken er viktig?

– Ja, både i Geiranger og på Hellesylt er dette en viktig del av omsetningen for oss. Cruiseskipene betyr mye.

Geiranger Bakeri har i dag rundt 30 ansatte og Lystad har ikke tenkt å la det bli med det:

– Nei, vi jobber fremtidsrettet. Vi har som mål å ha ti utsalg om få år. Vi bygger stein på stein og nå når pandemien går mot slutten betyr det bedre tider for oss, sier Stein Lystad i Geiranger Bakeri.