Storsatsingen har tatt form, og de siste detaljene skal på plass før åpningen lørdag. Til Sogn Avis har gründer Jan Rasmussen uttalt at det jobbes natt og dag, men at de gleder seg til åpning. Forrige uke hadde Tya bakeri og bryggeri besøk av André Løvaas fra matforskningsinstituttet NOFIMA. André lærte bort verdifull kunnskap om surdeig, bruk av mesk og malt fra ølproduksjonen og selvfølgelig bruken av lokale råvarer.

– Vi har prøveprodusert en god del brød allerede med mesk og øl fra bryggeriet, og det ser ut til at vi kan variere smak alt etter hva bryggeriet setter av øl. I tillegg har vi hatt enormt god hjelp av Kristian Lie Skogstad – tidligere Østlandsgutta, Blings og Bjølsen bakeri. Til tross for sin unge alder har han uvurderlig erfaring og kompetanse, skryter Jan Rasmussen til bakeri.net.

Tya bakeri har vært rause på smaksprøvene, og det har falt i smak både hos lokalbefolkningen og turister.
– Responsen på bakverket har vært fantastisk, sier daglig leder og medeier Linda Borlaug til Sogn Avis.

Dette blir Årdals første håndverksbakeri og bryggeri. Ikke siden nedleggelsen av det siste bakeriet i 1997 har det duftet fersk bakst i Årdal sentrum. Rasmussen sier til lokalavisen at det er ingen som har vært villige til å ta den risikoen som er ved å starte et håndverksbakeri.
– Du må være utdanna baker med en ubekvem arbeidstid, og det stopper de fleste.

Bakst, øl og visuelle uttrykk

Tya bakeri og bryggeri har ansatt en baker fra Estland som heter Mati Vaim, samt Gro Holmen som er fagutdannet baker og konditor fra Lærdal. Moren til daglig leder Linda Borlaug, Åshild, skal også være med på laget – hun er utdannet konditor. Baren skal drives av Inger Helen Kvamsdal. Fortsatt er Tya Bakeri og bryggeri på jakt etter en kokk som kan være med å utvikle retter til både catering og servering. Bryggeriet skal lage fem typer øl for salg i butikken, opplyser Sogn Avis. Forøvrig er det uttrykk av en berømt illustratør som dekorerer ølflaskene – Mark Wilkinson har blant annet designet flere av Heavy Metal-bandet Iron Maiden og Marillion sine platecovere. Nå pryder strekene hans øl fra Tya bryggeri.