TILSMUSSET GLASSKULE: Sven Kåre Anfinset i Ustekveikja sier «glasskulen» hans er tilsmusset, men er sikker på at elprisene i Norge ikke blir veldig oppløftende med det første.

Sannsynligvis høye priser i lange tider fremover

Ukraina. Russland. Putin. Det er stikkord som bidrar til ytterligere usikkerhet rundt strømprisene fremover: – Det er usikkert hvor høy prisen blir, men at den blir høy er temmelig sikkert.

Publisert

Hadde vi visst hva Putin vil hadde det selvsagt vært enklere å spå om fremtiden for prismarkedet.

Det sier Sven Kåre Anfinset i Ustekveikja.

– Det skjer mye på hele energimarkedet for tiden, både på gass, olje og elektrisitet. Og Russland har stor makt med hensyn til energi for Europa. Nå vil Putin også ha betalt gassen i rubel og da går prisen ytterligere opp, sier Anfinset som viser til at gass er bare en av flere energibærere:

Liten endring

– Når den ene energibæreren går opp i pris får det ringvirkning på alle andre energibærere. Hadde vi visst hva Putin vil hadde det selvsagt vært enklere å spå om fremtiden for prismarkedet. Norge er en solid energiforsyner for Europa og Norge har som nasjon, isolert sett, gode tider!

– Hvordan tror du utviklingen på strømprisen?
– Jeg tror det blir liten endring med det første, svarer Anfinset og viser til det som kalles den hydrologiske balansen:

– Det dreier seg om forhold innenfor vannmengder i magasiner, grunnvannstanden og snø i fjellet. Den er på minus 5 TWh akkurat i øyeblikket. Norge bruker 135 TWh pr år så da er jo ikke det tallet veldig avskrekkende, men til sammenligning lå vi i 2020 på pluss på dette tidspunkt av året. Da flommet det over. Vi måtte slippe ut 15 TWh rett på havet. I den situasjonen spilte det liten rolle for oss hva energiprisen var i Europa.

En utrivelig pris

– Men situasjonen er endret prismessig ellers i Europa nå?
– Ja. Gassprisen er viktig i Tyskland for tysk strømpris og tysk strømpris er viktig for den norske strømprisen. Med lite vann i Norge og lite vind i Europa blir det høye priser over hele linja.

– Hva med forskjellene på prisen i sør og nord fremover?
– Det vil fortsatt være store områdeforskjeller. Spotprisen i Sør-Norge er i dag på over 180 øre pr KWh og i Nord-Norge er den under 17 øre. I andre kvartal, som begynner nå, ligger systemprisen, som er en felles nordisk pris, på 97 øre pr kWh, og i tillegg må du legge på 55 øre i Sør Norge. Da er du oppe i en utrivelig pris, sier Anfinset som peker på at det er én «trøst» for norske energibrukere nå:

– Det er en fordel at vi har hatt en relativt mild vinter i år. Hadde det vært skikkelig kaldt i Sør-Norge gjennom vinteren vi har hatt hadde strømprisen også nå vært enda høyere. Nå får vi håpe på en våt vår. Det er lite snø i fjellet og her på Geilo, hvor jeg sitter, ser jeg ut av vinduet at allerede nå er det brune flekker i skiløypene. Og det før påske!

– Jeg håper jeg kan finne bedre nyheter i glasskula senere på året, smiler Sven Kåre Anfinset.

Powered by Labrador CMS