Surdeigen er fellesnevner for de foreløpig tolv bakerne hos Heyme.

Samler surdeig på nettportal

Surdeigsbakerne har samlet seg på sin egen salgsportal. Heyme skal være for hobbybakerne – ikke for de store.

Publisert Sist oppdatert

Jeg tenkte at det må jo finnes en eller annen markedsplass for slike typer omsetning. Så gjorde det ikke det.

Han oppdaget at det var en del av hjemmebakerne som solgte varene sine. – Men etter mitt skjønn gjorde de det på en veldig ustrukturert måte, sier Eirik Stene.

Brød til kaffen

Han hadde ikke noen lang bakekarriere bak seg før han bygde opp Heyme. Det begynte med kaffe, ikke med brød:

– Jeg har jobbet i Stockfleths. Noen av kollegene mine der har en veldig bra utviklet pallett og er veldig flinke på mat generelt. Det var de som åpnet min verden for sanser, sier han.

Inspirasjonen til å begynne å bake kom også fra kollegene. De kom på jobb med surdeigsbrød, begynte å snakke om det, og etter hvert begynte Eirik Stene også å bake.

Eirik Stene møtte rause bakere som gjerne delte, men som ikke hadde fått strukturert salget sitt.
Eirik Stene møtte rause bakere som gjerne delte, men som ikke hadde fått strukturert salget sitt.

– Jeg fikk sansen for selve prosessen. Smakene som utvikles over tid, den sitrende spenningen på hvordan bakverket blir når du baker det i et ikke-kontrollerbart miljø på et hjemmekjøkken. Det er like forsmedelig hver gang det går galt og like fantastisk hver gang når det blir et bra resultat, sier han.

Instagrambakere

Stene lot seg inspirere på Instagram. Der møtte han mange dyktige bakere, utrolig rause og glade i å dele oppskrifter og fremgangsmåter. Men salgsmetodene var han ikke like imponert over. Det gikk stort sett ut på «send meg en direkte melding hvis du er interessert i å kjøpe».

– Jeg tenkte at det må jo finnes en eller annen markedsplass for slike typer omsetning. Så gjorde det ikke det, konstaterer han.

Dermed startet han Heyme. Nettportalen tar seg av arbeidet på bakrommet, så kan hver enkelt baker publisere og selge varene sine uten å trenge å tenke på de digitale løsningene.

Fellesskap, ikke levebrød

– Det viktigste er likevel ikke markedsplassen, for det finnes så mange gode verktøy for å bygge en markedsplass. Det viktigste er et fellesskap. Vi er ikke utdannet, ingen av oss har svennebrev, og det å gå fra å bake på slump til å ta opp bestilling er et stort steg å ta. Kundene venter kvalitet, sier Eirik Stene.

Noen av produktene som selges gjennom Heyme. Øverst Landbrød fra May Tonjes fermentering og surdeig på Nærbø (fra venstre), Digg fra Surprise mikrobakeri i Harstad og Speltbrød med valnøtter fra Norsk Urkorns hjemmebakeri i Trøgstad. Nederst: Det Lette, fem surdeigsstykker fra Baked by Lind i Skien (fra venstre), pizzabunn med saus fra Brødhue Hjemmebakeri i Oslo og Kanelknuter fra Surstugu i Kaupanger. (Bildene er ikke i samme skala)
Noen av produktene som selges gjennom Heyme. Øverst Landbrød fra May Tonjes fermentering og surdeig på Nærbø (fra venstre), Digg fra Surprise mikrobakeri i Harstad og Speltbrød med valnøtter fra Norsk Urkorns hjemmebakeri i Trøgstad. Nederst: Det Lette, fem surdeigsstykker fra Baked by Lind i Skien (fra venstre), pizzabunn med saus fra Brødhue Hjemmebakeri i Oslo og Kanelknuter fra Surstugu i Kaupanger. (Bildene er ikke i samme skala)

Han understreker likevel at dette er håndverk. Det betyr at to brød aldri vil være helt like. Bakerne gjør dette som en hobby som de kan få en liten ekstrainntekt på. – Vi hadde med en som drev bakeri, men vi passet ikke for hverandre, oppsummerer Stene.

Vil ha med flere

Bakedama fra Briksdal Baker i Oslo tar seg godt ut.
Bakedama fra Briksdal Baker i Oslo tar seg godt ut.

Han tror at styrken for Heyme er samholdet som nettportalen har fått til. Foreløpig er tolv bakere med, fra Nærbø i sør til Harstad i nord. Alt skal hentes hos bakeren – hentingen skal være en del av opplevelsen.

– Vi har vel levert snaue 1200 bestillinger til nå. Vi er ikke rigget for å håndtere de store, sier han.

Bakerne produserer mer enn bare brød, selv om det er surdeigsbrød som er ryggraden. Annen bakst og forskjellige fermenterte produkter er også blant tilbudene.

– Vi skal spre lokal matglede. Og vi vil gjerne ha med oss mange flere. Vi skal vokse oss stadig større, og ambisjonen er å bli landsdekkende, sier Eirik Stene.

Powered by Labrador CMS