Salget av lokalmat når nye høyder

Salget av lokalmat og drikke vokser over dobbelt så raskt som omsetningen i resten av dagligvaremarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Vi er allerede snart halvveis til målet om en lokalmat omsetning på 10 milliardar kroner i 2025.

Nye tall fra Nielsen Scan Track viser en økning på hele 8,8 prosent, noe som utgjør 4,8 milliarder kroner. Dette er landbruks- og matminister Jon Georg Dale svært fornøyd med.

– Vi er allerede snart halvveis til målet om en lokalmat omsetning på 10 milliardar kroner i 2025, sier han til NTB.

Omsetningsveksten på lokalmat er 2,5 ganger høyere enn resten av dagligvaremarkdet, der veksten var 3,1 prosent i fjor.

 

Omsetningen trolig enda høyere

Statistikken omfatter ikke omsetning på Bondens marked, gårdsutsalg, matfestivaler, hoteller og restauranter. Den reelle omsetningen er derfor etter alt å dømme høyere enn 4,8 milliarder kroner.

Statsråd Dale har tro på en enda sterke satsing med kobling mellom lokalmat og reiseliv. For folk vil ha mat med en adresse, fastholder han.

 

– Må legge til rette

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, deler dette synet:

– Med så rask vekst i dette markedet er det viktig at Matmerk og andre sentrale aktører på området, blir enda flinkere til å jobbe samen og legge til rette for produsenter av både lokal mat og drikke.  Vi må lage infrastrukturen og apparatet rundt som gjør at de kan konsentrerer seg om gjøre det de er så utrolig gode til, lage fantastisk norsk mat og drikke, sier hun.

 

Lokal identitet

Det er Matmerk som kvalitetssikrer og samler inn tallene via Nielsen ScanTrack. Definisjonen av lokalmat er: «Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.»

 

Powered by Labrador CMS