Det er varmt ved smultgrytene i Tromsø. I løpet av noen få døgn produseres det solboller i titusentall. Både Bakehuset Nord-Norge, Tromsø Bakeri og Pedersen Bakeri produserer alt de greier av de sagnomsuste solbollene.

Bakehuset Nord-Norge alene leverte fredag 40 000 solboller og produserte 86 000 solboller i løpet av neste dagene. Hos Pedersen Bakeri produserte de 20 000 solboller fredag.

Også hos Tromsø bakeri stod det meste «på hodet».

– I dag produserer vi 35 000 solboller og i morgen 15 000. Selv om dagen feires offisielt i morgen lørdag, så er det i dag den blir markert i både bedrifter og på skolene, så nå kjører vi alt det remmer og tøy kan holde, sa daglig leder Kristian Wiik i Tromsø Bakeri på den travleste dagen av dem alle. .

– Så i dag er det ingen på kontoret?
– Nei, i dag må vi trå til alle sammen for å produsere solboller. I løpet et noen hektiske døgn er 16-17 personer involvert i denne produksjonen. Det er ganske heftig, sier en travel daglig leder som selv også jobber i produksjonen denne dagen.

Soldagen er i Nord-Norge navnet på den dagen sola kommer tilbake etter mørketida. Og i Tromsø har de sterke tradisjoner knyttet til at sola igjen kommer tilbake 21. januar. Dagen feires med solboller som selges i titusentall denne dagen. Når soldagen faller på en søndag, slik som i år, går feiringen over flere dager, fra fredag til mandag. Det gjør at produksjonen i bakeriene blir fordelt over flere dager og gjør det litt lettere rent produksjons- og logistikkmessig. Det som har fått navnet solbolle er en berlinerbolle som leveres i tre typer, en uten fyll, en med bringebærfyll og en med vaniljefyll.