Ryfylke Bakeri og Konditori er Årets Bakeri 2021. Direktør Gunnar Bakke i BKLF delte ut prisen til daglig leder og eier Gunvor Fiskå.
Ryfylke Bakeri og Konditori er Årets Bakeri 2021. Direktør Gunnar Bakke i BKLF delte ut prisen til daglig leder og eier Gunvor Fiskå.

Ryfylke ble Årets Bakeri 2021

Prisen Årets Bakeri 2021 går til et bakeri som siden 1994 har utdannet 21 bakere og konditorer, og der alle ansatte i produksjonen har svennebrev. Årets vinner er Ryfylke Bakeri og Konditori.

Publisert Sist oppdatert

Dette betyr utrolig mye for oss og jeg vil rette en stor takk til en fantastisk gjeng med ansatte.

Ryfylke Bakeri og Konditori er kåret til Årets Bakeri 2021. Bakeriet på Jørpeland vant kåringen i sterk konkurranse med 18 andre bakerier fra hele landet.

Prisen Årets Bakeri deles ut av Baker og Konditorbransjens Landsforening. Det er i år fjerde gang prisen deles ut. Tidligere vinnere er Edgars Bakeri i Mandal, Elda Bakeri i Sandnes og Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn. 19 nominerte bedrifter har i år kjempet om årets tittel.

Tre finalister

I finalen har Ingelsrud Konditori AS (Magnor), Harstadbotn Bakeri & Konditori AS (Harstad) og Ryfylke Bakeri og Konditori AS (Jørpeland) kjempet om å stå øverst på pallen. De tre finalistene er alle bakerier som jobber hardt for å utvikle faget, og er bevisst sin mulighet til å utvikle bransjen generelt. Det har vært et spenn fra et lite relativt ungt bakeri til to større bakerier med lang historie. Bakeriene har selv fått mulighet til dialog med juryen gjennom å beskrive hvordan de selv utvikler sin fagkompetanse og juryen har følgelig basert sin avgjørelse på dette. I tillegg har bransjen selv gjennomført en kåring med stort engasjement. Dette har også blitt tillagt vekt ved juryens avgjørelse.

Fokus på fagkompetanse

Kåringen av Årets bakeri 2021 har tatt utgangspunkt i bakeriets sammensatte fagkompetanse og hvordan det enkelte bakeri jobber og engasjerer seg for å utvikle fagkompetansen. Som et ledd i dette har tre finalister blitt besøkt og presentert gjennom media som grunnlag for bransjens egen mulighet til å stemme på sin favoritt av finalistene.

Prisen ble delt ut i vinnerbakeriet fredag med bakeriorganisasjonens ledelse og Strand kommunes varaordfører tilstede.

– Betyr utrolig mye

Det var en tydelig rørt Gunvor Fiskå som mottok prisen. Hun visste at det var en statistisk sjanse for at vinneren kunne bli Ryfylke Bakeri og Konditori og inviterte kundene via Facebook til kaffe og kake klokken 12.00 på fredag, enten for å ferie seieren eller for å ferie at de nådde til finalen i konkurransen.

– Da klokken begynte å nærmere seg tolv begynte jeg å kjenne at pulsen steg og at jeg var veldig nervøs. Da en av de ansatte ropte at han så varaordføreren med kjede utenfor, skjønte vi at det ble oss. Da var det vanskelig å holde følelsene tilbake. Dette betyr utrolig mye for oss og jeg vil rette en stor takk til en fantastisk gjeng med ansatte og trofaste kunder som har backet oss under hele pandemien. Dette ble en helt fantastikk dag, sa en glad og rørt Gunvor Fiskå like etter utdelingen.

I bakeriet var det stinn brakke under prisutdelingen og etterpå et vanket det mange klemmer til Gunvor Fiske fra kundene.
I bakeriet var det stinn brakke under prisutdelingen og etterpå et vanket det mange klemmer til Gunvor Fiske fra kundene.

Derfor vant Ryfylke Bakeri og Konditori

I juryens begrunnelse heter det følgende:
Det var ikke noe enkelt valg å kåre årets vinner. Likevel ser vi at kandidaten utmerker seg med et kontinuerlig fokus over lang tid som går på å utvikle fagkompetanse i alle ledd i hele bakeriet.

Bakeriet har siden 1994 utdannet 21 bakere og konditorer, og alle ansatte i produksjonen har svennebrev i dag. I tillegg har bakeriet to faglærte kokker og har nå også en lærling innenfor butikkfaget. Å ta imot praksiselever er en selvfølge, og bakeriet er også opptatt av å være en arbeidsplass for skoleungdom. De er fremtidens ansatte i bransjen!

Daglig leder uttrykker følgende: Summen av denne gjengen er helt fantastisk, og vi har et fantastisk miljø.

Juryen forstår godt at det skapes et godt arbeidsklima med så ukuelig tro på at fagkompetanse skaper en spennende arbeidshverdag. Det at de ansatte stadig får delta på ulike fagkurs, blir involvert i produktutvikling og engasjeres i ulike konkurranser bidrar også sterkt til dette.

I tillegg ser bakeriet nytten av å samarbeide med andre lokale aktører, og er også synlig på regionale arrangement.

Dermed kan vi med stolthet si at dette bakeriet jobber på en fremtidsrettet, samfunnsengasjert og bærekraftig måte; tar ansvar for utvikling av fremtidens fagfolk, løfter frem de som trenger god tilrettelegging i arbeidslivet og bidrar lokalt. Bakeriet jobber også for å bli miljøsertifisert.

Juryen legger spesielt merke til at i tillegg til å jobbe veldig seriøst og målrettet med utvikling av egen fagkompetanse, bruker også ledelsen tid på formidle sin kompetanse videre bransjen. Dette er samfunnsengasjement på høyt hold, og vi tror at akkurat dette bakeriet vil være en attraktiv arbeidsplass også i fremtiden.

Vinneren av Årets bakeri 2021 har virkelig gjennom sitt store engasjement for fagkompetanse klart å bygge en solid bedrift som nå investerer for fremtidig vekst og utvikling. De bør være et godt eksempel for mange i bransjen! Med dette har vi den glede og ære å kåre Ryfylke Bakeri & Konditori som en verdig vinner av Årets Bakeri 2021.

Gunvor Fiskå i Ryfylke Bakeri og Konditori hadde inviterte kundene sine til feiringen om hun skulle vinne, og spanderte kaffe og kaker.
Gunvor Fiskå i Ryfylke Bakeri og Konditori hadde inviterte kundene sine til feiringen om hun skulle vinne, og spanderte kaffe og kaker.

Disse var nominert og kvalifisert i Årets Bakeri 2021:

 • Bakar Jon (Coop Nordvest), Byrkjelo
 • Bakerinnen AS, Harstad
 • Boulangerie M AS, Oslo
 • Braud Bakeri (Braud Digernes AS), Skodje
 • Fole Godt Molde AS, Molde
 • Grim Bakeri & Konditori AS, Kristiansand
 • Harmoni Håndverksbakeri AS, Porsgrunn
 • Harstadbotn Bakeri & Konditori AS, Harstad
 • Hevd (Frati AS), Trondheim
 • Ikke bare brød, Porsgrunn
 • Ingelsrud Konditori AS, Magnor
 • Kolonihagen Bakeri AS, Oslo
 • Marcussen Eftf. AS, Stokke
 • Mesterbakeren AS (Avdeling Sem), Sem
 • Microbakeriet AS, Sandefjord
 • Ryfylke Bakeri og Konditori AS, Jørpeland
 • Sirkus Renaa AS, Stavanger
 • Solung Mat & The Cakemakers (Atico AS), Flisa
 • W.B. Samson AS, Oslo

Juryen har bestått av følgende personer:

Vigdis Myhre Næsseth, bedriftsrådgiver/daglig leder, Fossekall as (juryleder)
Næsseth har jobbet som bedriftsrådgiver i over 20 år, og har bistått i utallige omstillings- og forbedringsprosesser hos næringsmiddelprodusenter. Hun har spesielt god kunnskap om bakerbransjen etter flere større oppdrag for både store industribakerier og mindre håndverksbakerier de seneste årene.

Beret Mette Haga, rådgiver, Innovasjon Norge
Haga har jobbet i næringsmiddelbransjen i over 20 år, og ti år i bakerbransjen med utvikling og kvalitet. Nå jobber hun i Innovasjon Norge, hovedsakelig med vurdering av prosjekter innen matforedling og andre landbruksrelaterte næringer.

Hilde Skotland Mortvedt, innovasjonsrådgiver og daglig leder, SeeNew AS
Mortvedt har jobbet som rådgiver for matindustrien siden 1999, først 14 år i Nofima og de siste åtte årene som selvstendig næringsdrivende. Hun er gründer av SeeNew As, der hun i dag jobber som innovasjonsrådgiver og daglig leder. Mortvedt kjenner cerealbransjen godt, og hun har spesialkompetanse innen forbrukerinnsikt og matinnovasjon.

Oddbjørn Roksvaag, redaktør Baker og Konditor / Bakeri.net, Vest Vind Media AS
Roksvaag har jobbet som journalist og kommunikasjonsrådgiver i Vest Vind Media siden 1991. Han har vært redaktør for Bakeri.net siden 2002 og redaktør for Baker og Konditor siden 2007. I disse årene har han fulgt den norske baker- og konditorbransjen på nært hold.

 

Powered by Labrador CMS