Hendene på coveret til «Godt å dele» tilhører en av dem som skal selge boken.
Hendene på coveret til «Godt å dele» tilhører en av dem som skal selge boken.

Rusavhengige selger bakebok

13 bakerier og konditorier i Rogland har bidratt raust med oppskrifter til gatemagasinet Asfalts nye bakebok, «Godt å dele».

Publisert Sist oppdatert

Dette ville vi gjerne være med på, for vi liker konseptet til Asfalt.

Mange norske byer har i dag gatemagasiner som selges av mennesker med ruserfaring (både rusavhengige og tidligere rusavhengige) og mennesker som ellers er i en vanskelig situasjon. Selgerne kjøper typisk et magasin for 50 kroner og selger det videre for 100 kroner, og mellomlegget beholder selgeren som lønn. Målet med dette er å gi medmennesker en mulighet til å skaffe seg en inntekt på en verdig måte.

Stiftelsen Gatemagasinet Rogaland står bak gatemagasinet Asfalt, som kommer ut annenhver måned.

— Det magasinet som kommer ut før jul hvert år, er alltid det som selger best. I fjor valgte vi å gi ut en kokebok i stedet for julenummeret, og det ble en stor suksess med over 22 000 solgte eksemplarer, forteller daglig leder i Stiftelsen Gatemagasinet i Rogaland, Christine Midbøe.

I år satser gatemagasinet på en bakebok. 13 bakerier og konditorer i Rogaland har bidratt raust med totalt 38 oppskrifter til den nye boken, som har fått navnet «Godt å dele».

— Positivt å dele

Bakeriet og konditoriet Naturbakst i Haugesund er en av bidragsyterne til boken.

— Dette ville vi gjerne være med på, for vi liker konseptet til Asfalt, sier daglig leder Svein Arne Aksland til Bakeri.net.

Han forteller at Naturbakst har bidratt med tre oppskrifter til boken: En oppskrift på sukkerbunn, en cookie-oppskrift og en brioche-oppskrift.

— Vi hadde absolutt ingen betenkeligheter med å dele oppskriftene våre, for man ser jo at det å dele er positivt i alle bransjer. Det er også fint å kunne bidra til en god sak.

Boken kom ut for bare litt over en uke siden, men Aksland har allerede rukket å prøve noen av oppskriftene hjemme.

— Det er veldig mange gode oppskrifter i boken. Nå håper jeg bare at den kommer til å selge bra, sier han.

Matminner og poesi

Og så langt ser det lovende ut for salget av «Godt å dele».

— Salgskontorene melder om en god start på salget. Ett kontor har til og med bestilt flere eksemplarer allerede, forteller Midbøe i Stiftelsen Gatemagasinet.

I tillegg til 38 oppskrifter på ulike brød, glutenfri bakst, søt bakst og salt bakst, inneholder boken også matminner og poesi fra selgerne, samt flotte og fristende bilder tatt av dyktige fotografer.

— Det er lagt ned stor innsats i hele produksjonen, sier Midbøe, som håper og tror at «Godt å dele» vil ligge under mange juletrær i år.

Selgerne kjøper boken for 100 kroner hos et av salgskontoret til gatemagasinet. På gaten selger de den for 200 kroner, slik at de sitter igjen med 100 kroner i lønn per boksalg.

Slik ser coveret på boken ut. Hendene tilhører en av selgerne.
Slik ser coveret på boken ut. Hendene tilhører en av selgerne.

 

Powered by Labrador CMS