Oppskriften på Rømmebrød er mer enn 100 år gammel og blir produsert av Holmen Crisp, en familiebedrift fra Toten, skriver Matmerk i en pressemelding.

– Det føles flott å få anerkjennelse for arbeidet med å ivareta norsk matkultur og tradisjoner gjennom det som rømmebrødet er og symboliserer for meg! Spesialitet er det viktigste matmerket vi har og det som i størst grad er med på å bevare bredden av norske matskatter. Det gjør meg derfor veldig stolt å få tildelt merket, sa en takknemlig Camilla Rostad fra Holmen Crisp da hun mottok utmerkelsen. Fra før har Holmen Crisp Spesialitet for produktet Erterbrød.

Gode lokalmatprodusenter

– På Norges største matfestival, Matstreif, skal vi selvsagt hedre noen av Norges beste lokalmatprodukter, sa Landbruks- og matminister Bård Hoksrud. Han delte ut Spesialitet-merket til det tradisjonelle produktet Rømmebrød fra Holmen Crispunder åpningen av Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.