Joachim Karlson står klar i disken hos Godt Brød på Eiganes i Stavanger. Stort sett er han den eneste som ennå hekter på seg munnbindet når det kommer folk: Han skal på drømmetur til Maldivene og Sri Lanka og vil ikke risikere å bli smittet rett før avreise.

– I går var det kun tre av alle kundene som kom innom, som brukte munnbind, forteller han.

Åtte prosent opp

På Eiganes har det vært rolige dager siden regjeringen opphevet kravene om munnbind og en meters avstand. Slik har det også vært andre steder i landet: Rolig vekst, men ikke eksplosjon i omsetningen slik som utelivsbransjen har hatt.

– Det er en liten økning, men nå er det jo ikke så lenge siden det åpnet igjen, sier økonomisjef Morten Ahlbom i Godt Brød.

Morgenkøen går nesten uten munnbind på kundene, forteller Joachim Karlson.

Morgenkøen går nesten uten munnbind på kundene, forteller Joachim Karlson.

Foto: Georg Mathisen

Han forteller for eksempel om åtte prosent økning mandag målt mot gjennomsnittet av de foregående ukene. I fjor på samme tid måtte mange av butikkene holde stengt, så fjoråret går det ikke an å sammenligne med.

Vær og vind

Det er små endringer. Ikke større enn at vær og vind spiller like mye inn som de opphevede restriksjonene.

– Vi opplever at når det ligger i kortene at det blir en gjenåpning, så oppfører folk seg annerledes også like før den kommer. Det er annerledes hos oss enn hos dem som har alkoholservering. Hos oss har kundene vært hele tiden, peker Ahlbom på.

Han forteller om tall som varierer litt fra by til by – økningen har for eksempel vært større i Bergen og Trondheim enn i Oslo og Stavanger.

Trenger å møte mennesker

Konklusjonen er likevel at folk har trengt bakeriene, det gode brødet og noen godsaker enda mer enn vanlig:

– I disse dager hvor vi er mye på hjemmekontor og mindre kollegiale, så er det fint bare å komme seg ut døren og prate med andre mennesker, sier Morten Ahlbom.

Bakeriene frister med mer enn bare gode produkter. En tur innom bakeriet har vært ekstra viktig for folk som har sittet på hjemmekontor og sett mindre til andre folk enn vanlig.

Bakeriene frister med mer enn bare gode produkter. En tur innom bakeriet har vært ekstra viktig for folk som har sittet på hjemmekontor og sett mindre til andre folk enn vanlig.

Foto: Georg Mathisen