Roger byttet ut betong med deig
Roger Waagan Flemsæterhaug (41) er utdannet forskalingssnekker og betongarbeider. Nå har han gått inn i familiebakeriet til kona og er i full gang med å utdanne seg til baker.
Roger Waagan Flemsæterhaug har over tid blitt dratt inn i familiebedriften Waagans Bakeri og Konditori på Tynset. Det var en vending forskalingssnekkeren fra Flemma på Nordmøre ikke hadde sett for seg.
– Jeg har jobbet som forskalingssnekker og betongarbeider i 20 år, de siste 17 årene i Ncc. Jeg har vært i den bransjen i hele mitt yrkesaktive liv, sier Roger som flyttet til Oslo som 21-åring.
Begynte å hjelpe til i bakeriet
Men så skjedde noe som skulle forandre både livet og etter hvert også yrkesretning. Han traff Anne Waagan i 2014. De etablerte familie og flyttet etter hvert tilbake til Annes hjembygd Tynset da hun sa ja til å begynne å jobbe i familiebakeriet. Han fortsatte å reise på anlegg, men etter pappapermen etter deres tredje barn, ble det mer krevende å reise for å få kabalen på hjemmebane til å gå opp.
– I tillegg til å følge opp barna, skulle hun drive bakeri. Jeg hadde ingen problemer med å forstå at det ble vanskelig for henne. Derfor begynte jeg å jobbe i et lokalt snekkerfirma på Tynset for å bidra mer på hjemmebane, sier Roger.
Med økt tilgjengelighet ble veien kort til å hjelpe til i bakeriet når det krevdes.
– Det begynte med at jeg kom inn i 2020 da svigerfar Kjell skulle på elgjakt. Da ble jeg med i bakeriet og etter hvert ble jeg også med litt når jeg hadde tid og det krevdes.
Spørsmål om nytt yrke kom
Og så kom spørsmålet om han kunne tenke seg å komme inn i bakeriet, ta utdanning og bli baker.
– Hvor lang tid trengte du for å svare på det spørsmålet?
– Jeg brukte ikke så mange dager. Da spørsmålet kom en februardag i 2022 hadde bakeriet over en lang periode slitt med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Derfor var det vel slik sett ikke overraskende at spørsmålet kom. Fra før av var jeg vant til å stå opp tidlig og jobbe lange dager. Jeg liker å jobbe med frister for når varene skal være ferdige. Og at du skal levere kvalitet.
– Det har vært en stor overgang, men det er moro å se at man får det til.
Bakerlærling
Roger er nå bakerlærling med praksis i bedrift og skal opp til svenneprøve høsten 2025.
– Begynner du å føle deg som baker?
– Ja, jeg føler i alle fall at jeg har kontroll på de produktene vi lager i bakeriet. Fremover blir det spennende å få en ny fagutdannelse og lage nye produkter.
– Trives du?
– Ja, det gjør jeg. Det å starte tidlig på jobb passer meg utmerket. Jeg er, som min svigerfar, jeger, så å være baker er ypperlig. Arbeidstiden gjør at jeg i jaktsesongen får noen timer med jakt etter jobb og før barna hentes i barnehagen.
Roger savner verken betong, forskalinger eller byggeplasser.
– Nei, nei, nei!
– Du så kanskje ikke for deg at du skulle ende som baker?
– Nei, nei, nei! Det er ingen som har sett for seg dette. Verken mine foreldre eller noen andre.
– Hvilke reaksjoner har du fått fra familie og venner?
– Jeg har fått mange spørsmål, ja, sier Roger og ler før han fortsetter: De fleste har vært i retning av «Hva?» og «Hva er det du gjør?». Samtidig synes de det er kult. For min egen del synes jeg det er spennende, og så begynner det å etter hvert å virke naturlig.
– Hva synes du er den største utfordringen med ditt nye yrkesvalg?
– Den største utfordringen er forventningene til at jeg får det til. Jeg hopper jo inn i en familiebedrift der vi er tredje generasjon. Det føles som å hoppe etter Wirkola.
– Har du tenkt mye på forventningene og forpliktelsene som ligger der?
– Ja, jeg tenkte mye på det tidligere, men jeg tenker ikke så mye på det nå. Det var mest i starten da jeg vurderte om jeg skulle gå inn i familiebakeriet eller ikke.
– Stoler svigerfar på deg i produksjonen?
– Ja, jeg tror det. Han er ikke like mye innom og sjekker som han var i starten. Det er et godt tegn.
Ny og spennende hverdag
– Å være bakerlærling har gitt meg en ny og spennende hverdag. Det blir spennende år fremover.
– Hva er dine ambisjoner i faget?
– Først og fremst er det å få svennebrev som baker. Svigerfar Kjell er konditor, så får vi se om jeg skal ta det svennebrevet i tillegg. Det er viktig å utvikle seg og ikke stoppe opp. Det kommer jo også an på behovet i bedriften i årene fremover.
– Greier man å gå fra forskalingssnekker til baker, så greier man vel å gå fra baker til konditor?
– Ja, det går nok, men jeg vil gjerne slippe unna pyntingen. Det er foreløpig ikke min sterkeste side, sier bakerlærlingen på Waagans Bakeri og Konditori med et stort smil.