Roger Waagan Flemsæterhaug (41) er utdannet forskalingssnekker og betongarbeider. Nå er bakerlærling.

Roger byttet ut betong med deig

Roger Waagan Flemsæterhaug (41) er utdannet forskalingssnekker og betongarbeider. Nå har han gått inn i familiebakeriet til kona og er i full gang med å utdanne seg til baker.

Roger Waagan Flemsæterhaug har over tid blitt dratt inn i familiebedriften Waagans Bakeri og Konditori på Tynset. Det var en vending forskalingssnekkeren fra Flemma på Nordmøre ikke hadde sett for seg. 

– Jeg har jobbet som forskalingssnekker og betongarbeider i 20 år, de siste 17 årene i Ncc. Jeg har vært i den bransjen i hele mitt yrkesaktive liv, sier Roger som flyttet til Oslo som 21-åring. 

Begynte å hjelpe til i bakeriet

Men så skjedde noe som skulle forandre både livet og etter hvert også yrkesretning. Han traff Anne Waagan i 2014. De etablerte familie og flyttet etter hvert tilbake til Annes hjembygd Tynset da hun sa ja til å begynne å jobbe i familiebakeriet. Han fortsatte å reise på anlegg, men etter pappapermen etter deres tredje barn, ble det mer krevende å reise for å få kabalen på hjemmebane til å gå opp.

– I tillegg til å følge opp barna, skulle hun drive bakeri. Jeg hadde ingen problemer med å forstå at det ble vanskelig for henne. Derfor begynte jeg å jobbe i et lokalt snekkerfirma på Tynset for å bidra mer på hjemmebane, sier Roger.

Med økt tilgjengelighet ble veien kort til å hjelpe til i bakeriet når det krevdes.

– Det begynte med at jeg kom inn i 2020 da svigerfar Kjell skulle på elgjakt. Da ble jeg med i bakeriet og etter hvert ble jeg også med litt når jeg hadde tid og det krevdes.

Smilende par med baby på armen.
Roger Waagan Flemsæterhaug og Anne Flemsæterhaug Waagan med minstejenta Ella trives med å jobbe sammen i familiebakeriet på Tynset.

Spørsmål om nytt yrke kom

Og så kom spørsmålet om han kunne tenke seg å komme inn i bakeriet, ta utdanning og bli baker.

– Hvor lang tid trengte du for å svare på det spørsmålet?

– Jeg brukte ikke så mange dager. Da spørsmålet kom en februardag i 2022 hadde bakeriet over en lang periode slitt med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Derfor var det vel slik sett ikke overraskende at spørsmålet kom. Fra før av var jeg vant til å stå opp tidlig og jobbe lange dager. Jeg liker å jobbe med frister for når varene skal være ferdige. Og at du skal levere kvalitet.

– Det har vært en stor overgang, men det er moro å se at man får det til.

Baker som rører i eltegryta.
Roger Waagan Flemsæterhaug strortrives som bakerlærling hos Waagans Bakeri og Konditori.

Bakerlærling

Roger er nå bakerlærling med praksis i bedrift og skal opp til svenneprøve høsten 2025.

– Begynner du å føle deg som baker?

– Ja, jeg føler i alle fall at jeg har kontroll på de produktene vi lager i bakeriet. Fremover blir det spennende å få en ny fagutdannelse og lage nye produkter.

– Trives du? 

– Ja, det gjør jeg. Det å starte tidlig på jobb passer meg utmerket. Jeg er, som min svigerfar, jeger, så å være baker er ypperlig. Arbeidstiden gjør at jeg i jaktsesongen får noen timer med jakt etter jobb og før barna hentes i barnehagen.

Roger savner verken betong, forskalinger eller byggeplasser.

– Nei, nei, nei!

– Du så kanskje ikke for deg at du skulle ende som baker?

– Nei, nei, nei! Det er ingen som har sett for seg dette. Verken mine foreldre eller noen andre.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra familie og venner?

– Jeg har fått mange spørsmål, ja, sier Roger og ler før han fortsetter: De fleste har vært i retning av «Hva?» og «Hva er det du gjør?». Samtidig synes de det er kult. For min egen del synes jeg det er spennende, og så begynner det å etter hvert å virke naturlig.

– Hva synes du er den største utfordringen med ditt nye yrkesvalg?

– Den største utfordringen er forventningene til at jeg får det til. Jeg hopper jo inn i en familiebedrift der vi er tredje generasjon. Det føles som å hoppe etter Wirkola.

– Har du tenkt mye på forventningene og forpliktelsene som ligger der?

Mann med skjegg og caps
Roger Waagan Flemsæterhaug har fått en ny og spennende hverdag som bakerlærling.

– Ja, jeg tenkte mye på det tidligere, men jeg tenker ikke så mye på det nå. Det var mest i starten da jeg vurderte om jeg skulle gå inn i familiebakeriet eller ikke.

– Stoler svigerfar på deg i produksjonen? 

– Ja, jeg tror det. Han er ikke like mye innom og sjekker som han var i starten. Det er et godt tegn.

Ny og spennende hverdag

– Å være bakerlærling har gitt meg en ny og spennende hverdag. Det blir spennende år fremover.

– Hva er dine ambisjoner i faget?

– Først og fremst er det å få svennebrev som baker. Svigerfar Kjell er konditor, så får vi se om jeg skal ta det svennebrevet i tillegg. Det er viktig å utvikle seg og ikke stoppe opp. Det kommer jo også an på behovet i bedriften i årene fremover.

– Greier man å gå fra forskalingssnekker til baker, så greier man vel å gå fra baker til konditor?

– Ja, det går nok, men jeg vil gjerne slippe unna pyntingen. Det er foreløpig ikke min sterkeste side, sier bakerlærlingen på Waagans Bakeri og Konditori med et stort smil.

Powered by Labrador CMS