Rogaland og Bergen får det til

Hvordan lykkes med konkurranser for de unge? Her er en suksessoppskrift.

Publisert Sist oppdatert

Å få unge elever til å konkurrere i baker og konditorfaget er et mål på nasjonalt nivå, men veien til konkurransebordet har vist seg å være litt for lang for mange. Rogaland og Bergen har gjort grep for å inspirere og veilede sine unge elever.

– Vi ser at kreativiteten blomster når elevene er med i konkurranser. De utvikler seg og blir mer selvstendige. Å arbeide på en slik måte gir dem også større innsikt i faget. Men de trenger rammer og trygghet, og det må vi gi dem, sier Ingebjørg Gjelsvik (bildet).

Hun er faglærer på Vg2 matfag ved Sandsli videregående skole i Bergen, og har mange års erfaring fra bakeri-og konditorfaget. På BKLs landsmøte i Bergen fortalte hun om skolens satsing for inspirere de unge til å konkurrere.

– Det å satse på konkurranse er noe vi på Sandsli har veldig god erfaring med! Vi lager gode rammer og prøver å inspirere dem til å ha lyst. Premiering er en vei å gå. Under Matfesten i Bergen fikk de for eksempel servere Kongeparet. Det syntes de var stas, og da trente de til og med helgen før konkurransen, forteller hun.

 

Samarbeider og inspirerer

Rogaland satser også mye på å inspirere unge til å konkurrere.

– Konkurranser for unge er viktig for å få frem et tidlig engasjement for faget. For elevene er dette også en øvelse til svenneprøven. Her blir de kjent med det å jobbe under press, de får komme ut og treffe andre og lage bredde i faget sitt. På denne måten blir enda mer engasjert, sier Gunvor Fiskå.

Hun er daglig leder og eier av Ryfylke bakeri AS som ligger på Jørpeland i Stand kommune. Gunvor er utdannet bakermester og konditormester. Hun leder også Stavanger og Omegn baker og konditorlaug.

Samarbeid er viktig, påpeker hun. Rogalandsmesterskapet, et samarbeid mellom lauget, samarbeidskontoret og lærerne er et godt eksempel på en velykket satsning. Her konkurrerte elever fra to videregående skoler, lærlinger og folk som nylig hadde tatt svennebrevet.

– Skiller Rogaland seg ut i forhold til landet ellers i sin satsing på konkurranser for unge?

– Det tror jeg! Vi har klart å etablere et samhold og engasjement mellom lauget, skolene og bedriftene, og er en gjeng som drar i samme retning. Det fungerer veldig bra!

 

Skape gode arenaer

Unge elever trenger trygghet. En måte å gi dem det, er å legge til rette med temakvelder før store konkurranser, slik at de kan lære det de er usikker på før konkurransen. En annen måte er å la dem konkurrere parvis. De bør begynne så tidlig som mulig, mener Gunnar Bakke, daglig leder i BKLF.

Han er mektig imponert over det Rogaland og Bergen har fått til.

– Vi ser at vi må jobbe på en annen måte for å lykkes bedre med dette. Bransjen, skolene og lauget må lage gode opplegg slik at elevene kan begynne å konkurrere på lokalt nivå. Deretter kan man sikte mot nasjonalt nivå og videre. Dere inspirerer oss til å tenke nytt, sa han.

 

Powered by Labrador CMS