Flåm ble i fjor kåret til den syvende mest populære cruisedestinasjonen i verden. Hver sommer tar den lille bygda imot tusenvis av utenlandske cruisepassasjerer. Og derfor er det sommersesongen som gjelder for håndverksbakeriet Flåm Bakeri. Inntektene fra denne perioden pleier å veie opp for eventuelle underskudd i vintermånedene.

– Vi budsjetterer alltid med underskudd for januar, februar og mars, forteller Gro Holmen, som er daglig leder for Flåm Bakeri.

Bakeriet ble startet av en franskmann i 2016, og de to siste årene har inntektene doblet seg.

– Alt lå til rette for at sommeren 2020 skulle bli den beste noensinne, sier Holmen.

I sosiale medier viser Flåm Bakeri ofte frem produktene sine i den vakre naturen som kjennetegner området.

I sosiale medier viser Flåm Bakeri ofte frem produktene sine i den vakre naturen som kjennetegner området.

Foto: @flambakeri

Bruker mer penger

Men så kom koronakrisen. Flåm Bakeri, som er en del av Fretheim Hotel, ble koronastengt 18. mars.

– Vi åpnet igjen 29. april, og da begynte vi å planlegge for en annerledes sommer. Mye var usikkert, og vi la flere ulike planer, sier Holmen.

Det som imidlertid var klart, var at det ikke ville komme så mange cruiseskip som vanlig. Mest sannsynlig ingen.

– Håpet var at mange nordmenn på sommerferie i eget land ville ta turen innom Flåm, og det var det heldigvis mange som gjorde. Heldigvis viste det seg også at norske turister legger igjen mye mer penger hos oss enn de utenlandske. Så vi har hatt en helt fantastisk sommer! Det har vært travle dager og vi har satt ny omsetningsrekord, forteller Holmen.

Ekte meierismør, god tid og masse kjærlighet er noen av ingrediensene i Flåm Bakeris populære croissanter.

Ekte meierismør, god tid og masse kjærlighet er noen av ingrediensene i Flåm Bakeris populære croissanter.

Foto: @flambakeri

Pizza på kveldstid

Denne sommeren har Flåm Bakeri også holdt åpent på kveldstid. Da har bakeriet servert småretter og pizza, mens de på dagtid har servert brød og andre bakervarer, som vanlig.

Holmen forteller at Flåm Bakeri satser på kvalitet og baker mye med surdeig. I tillegg til brød og boller, selger bakeriet mye croissanter, kaker og is.

– Vi er også kjent for våre store sjokoladecookies, forteller Holmen, som selv har fagbrev i både baker- og konditorfag og nå er i gang med å ta mesterbrev i bakerfag.

Håper på gjensyn

Flåm Bakeri holder til i et lokale som ligger like ved togstasjonen i Flåm sentrum.

– Lokalet vårt er egentlig litt for lite, så det er bestemt at vi skal flytte inn i nye og større lokaler i mathallen som skal bygges her i Flåm, forteller Holmen.

Hun tror på fortsatt godt besøk utover i august, og så håper hun at mange nordmenn vil komme til Flåm også neste sommer.

– Jeg har snakket med aktører i turistnæringen her som allerede har fått forespørsler fra nordmenn angående neste års sommerferie. Så vi har tro på at også sommeren 2021 blir en god sommer med mange norske besøkende, sier Gro Holmen.