Hvete fra andre europeiske land har aldri vært så dyrt som nå.

Rekordpris på hvete fortsetter

Importert mathvete er fremdeles rekorddyr. Dette er årsakene.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært dårlige avlinger i mange land, og mange steder har ikke hveten oppnådd matkvalitet.

Aldri har mathvete fra utlandet vært dyrere enn i vinter. I slutten av november kom prisrekorden: 3,13 kroner per kilo. Senere har den holdt seg høyt, og den ferskeste kiloprisen på europeisk hvete importert til Norge er på 3,04 kroner.

60 prosent dyrere

Det er en økning på over 60 prosent på bare to år. På verdensmarkedet har ikke hveteprisen vært høyere siden matvarekrisen i 2007–08. Men nå er kronekursen svakere, derfor har aldri prisene vært høyere målt i norske kroner, melder Landbruksdirektoratet.

Prisrekorden skyldes flere grunner som trekker i samme retning, forklarer rådgiver Andreas Myklebust Moksnes i Landbruksdirektoratet:

Avling og hamstring

– Etter gjenåpningen i mange land fikk vi en boom i økonomien, og den har holdt seg. Samtidig har tilgangen vært litt svekket. Det har vært dårlige avlinger i mange land, og mange steder har ikke hveten oppnådd matkvalitet, sier han.

Andreas Myklebust Moksnes forteller om dårligere tilgang og høyere etterspørsel.
Andreas Myklebust Moksnes forteller om dårligere tilgang og høyere etterspørsel.

– Det er blitt forsterket av logistikkrisen som er. Så tror jeg at mange ønsker å sikre seg litt og kanskje kjøper mer enn de trenger. Det kan se sånn ut: Det har vært veldig kraftig vekst i etterspørselen i forhold til normalt, forteller Moksnes.

Dyrere frakt og strøm

I tillegg er det blitt mye vanskeligere å frakte både hvete og andre varer fra land til land. Det siste året er det blitt mer enn dobbelt så dyrt å frakte kornet. Gjødsel og strøm er også blitt dyrere, og det rammer landbruket.

Norske møller importerer rundt 140 000 tonn mathvete i året – halvparten av det de bruker. Vanligvis er importhvete billigere enn norsk, men nå er den opp mot 20 prosent dyrere. Nå er den tollfri for første gang siden 2011.

Havre og egg, også

I Nettavisen har markedsdirektør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene spådd prishopp på både brød, pizza og mel.

Nordamerikansk hvete er enda dyrere og har økt enda mer i pris. I USA forteller Food Business News om store prisstigninger på flere råvarer. Prisene rett før nyttår hadde økt med 31 prosent på raffinert rørsukker, 43 prosent på smør, 51 prosent for tørket eggeplomme, 65 prosent på havreflak i matkvalitet og 140 prosent på semule til pasta.

Powered by Labrador CMS