I 2012 flyttet Baker Karl P. Nordby fra bakerigården sin i Hagegata 25 på Tøyen i Oslo, hvor også familiens første bakeriutsalg var plassert i 1.etg. Bakeriutsalget fra 1908 med marmorbenker og en duft av svunnen tid måtte takke for seg under moderne krav, utstyr og plassmangel. Utsalget ble stengt og produksjonen ble flyttet til Prinsdalen/Hauketo.

Gry-Janicke Nordby og hennes søster syntes det var vemodig at Baker Karl P. Nordby mistet tilhørigheten sin til Tøyen. Men som engasjerte og driftige damer så de en måte å ivareta både tilhørigheten og den gamle idyllen, sammen med det moderne i et nytt lokalet på Tøyen Torg.
– Det var oldefaren min som startet Baker Karl P. Nordby i 1908 og det var i bakerigården i Hagegata det hele startet. Da dette ble solgt mistet vi lokalet vårt, men følte oss fortsatt sterkt tilknyttet Tøyen, forteller Gry-Janicke. Det er jo familiebedriftens opprinnelse.
– Tøyen torg er under oppgradering, og vi fant et egnet lokalet oppå torget. Vi strippet ned så mye vi kunne fra det gamle bakeriutsalget, og flyttet det over i vårt nye utsalg. Når kundene kommer inn her i dag så får de en følelse av det første bakeriutsalget på Tøyen, sier en engasjert forretningsdriver.

 

Moderne nostalgi

I dag drives bakeriutsalget av Gry-Janicke Nordby, som nå har fått navnet «Nordby på Tøyen». Med marmorplater og hundre år gamle disker, like gamle bilder på veggene kombinert med rik tradisjon, så har de gode tilbakemeldingene fra kundene ikke latt vente på seg.
– Kundene sier at det er så koselig og ekte her, ordentlig hjemmekos! Det er min overskrift, forteller hun entusiastisk.
– Vi selger ferske brød og kaker fra Baker Nordby, og så har vi en butikkovn vi steker mye godt selv. Våre tradisjonelle varer som fyrstekake, julekake og linser er godt gjenkjennelig for mange kunder. Vi har en ansatt her fra Algerie, hun er en veldig flink dame innen mat. Hun lager unike godsaker fra scratch, både småkaker, paier og couscous, roser Gry-Janicke. Sånn får vi inn det urbane og litt annerledes, og får kombinert tradisjon og 2015!

Nordby på Tøyen har også spesialisert seg på kaffe, og Nordby forteller at de har flinke baristaer bak disken.
– Vi kverner bønnene selv slik at vi kan tilby fersk kaffe til kundene våre. Vi har kaffe til enhver smak fra mange ulike land og distrikter. Kunden kan også kjøpe en pose med god kaffe hjem. Oslo-kunden er veldig opptatt av hva de putter i munnen – vi byr på god kaffe og noe godt. Kafeen tilbyr også spennende påsmurte varianter i disken, og varm suppe, legger hun til.

For å drive business er det naturlig å tenke at man er driftig, og det er absolutt Gry-Janicke Nordby. Hun beskriver seg selv som et samfunnsengasjert menneske, og ved siden av kafè-driften, er hun medlem i referansgruppen til prosjektet Områdeløft Tøyen. I august starter hun også i en stilling som miljøkoordinator i organisasjonen Natteravnene.
– Det er en meningsfylt annen del av meg, avslutter Nordby.