Torsdag 30. juni setter Sørvest-Norge ny årsrekord for strømprisen med 2,80 kroner kilowattimen. Prisen er 1,10 kroner høyere enn i resten av Sør-Norge, samtidig som strømmen nærmest er gratis i Trøndelag og Nord-Norge.

– Jeg blir helt matt. Hva er det som skjer egentlig? Dette er jo konkurransevridning innført av staten, sier daglig leder i Hauges Bakeri på Karmøy, Olav Hauge.

Hauges Bakeri ble startet av Olavs oldefar i 1905. I dag leverer bakeriet brød og bakervarer til ulike dagligvarebutikker i området. De siste fem årene har bedriften omsatt for mellom 10 0g 12 millioner kroner, og det har ikke vært noen røde tall i regnskapet.

Håper på å gå i null

– Vi er et lønnsomt lite lokalbakeri med mellom seks og åtte ansatte. Men nå er de rekordhøye strømprisene i ferd med å ta knekken på oss. Så nå er det like før jeg legger ned hele bakeriet, sier Hauge.

– Hvordan vil strømprisene påvirke årets resultat?

– Jeg håper at vi vil klare å gå i null, men det er dessverre heller tvilsomt. For prisen fortsetter jo bare å stige, svarer han.

Håper på Høyre-hjelp

Hauge opplever at regjeringen ikke tenker på næringslivet i det hele tatt, og han har derfor henvendt seg til stortingsrepresentant Tina Bru (H) fra Rogaland.

«Hvorfor skal Oslo og Bergen ha så mye billigere strøm enn oss i Rogaland? Dette må du ta opp, selv om også Høyre står bak starten av fadesen», skriver Hauge i en e-post til Bru.

– Hva tror du oldefaren din ville sagt om han visste at du vurderer å legge ned på grunn av strømprisen?

– Nei, hvem kunne sett for seg at denne situasjonen kunne oppstå, sier Hauge.