Produserer solboller på høygir

Bakeriene i Tromsø står på hodet rundt årets soldag som feries søndag 22. januar. Siden årets feiring faller på en søndag, får bakeriene fordelt produksjonen over flere dager, men i løpet av tre dager produserer Bakehuset Nord-Norge og Tromsø Bakeri over 100 000 solboller.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en spesiell dag hvor de aller fleste i bakeriet er involvert på en eller annen måte.

Soldagen er i Nord-Norge navnet på den dagen sola kommer tilbake etter mørketida. Og i Tromsø har de sterke tradisjoner knyttet til at sola igjen kommer tilbake 22. januar. Dagen feires med solboller som selges i titusentall denne dagen. Når soldagen faller på en søndag, slik som i år, går feiringen over flere dager, fra fredag til mandag. Det gjør at produksjonen i bakeriene blir fordelt over flere dager og gjør det litt lettere rent produksjons- og logistikkmessig. Det som har fått navnet solbolle er en berlinerbolle som leveres i tre typer, en uten fyll, en med bringebærfyll og en med vaniljefyll.

Gir bedre kvalitet

– Fenomenet med solbollen og de enorme volumene er jo styrt av når dagligvarekjedene velger å annonsere det. Siden soldagen i år faller på en søndag, har de valgt å gjøre det i dag og i morgen. I tillegg gjør noen det også på mandag. Dermed trekkes årets feiring ut over flere dager

– For kvaliteten på produktene er det en fordel at vi kan dele opp produksjonen på denne måten. Vi slipper å produsere så mye på en gang. På en normal soldag som faller på en ukedag, så produserer vi ett døgn og så leverer vi fra tidlig morgen og supplerer utover dagen. På en ukedag kan vi produsere 50 000 boller. Det skjer ikke nå som salget blir fordelt over flere dager. Natt til i dag produserte vi 30 000 solboller. Det er likevel store volum som er krevende, men litt mer overkommelig enn når soldagen faller på en ukedag, sier salgssjef i Bakehuset Nord-Norge, Kjetil Myrbakk til Bakeri.net.

Omsetter for millioner i solboller

Bakehuset Nord-Norge kjører solbollene på en bollelinje som har en kapasitet på rundt 3000 enheter i timen. Med litt stopp underveis, tilsvarer nattas produksjon rundt 15 timers kjøring av bollelinja. Volumet er likt fordelt mellom varianten uten sukker og de med fyll.

Bakeriet har også et anlegg på Finnsnes som kunne ha supplert Tromsøavdelingen, men det har ikke vært nødvendig i år. Dessuten feires det også litt i Finnsnes med solboller som leveres fra den avdelingen.

Det meste av solbolle-produksjonen fra Bakehuset Nord-Norge går til dagligvarekjedene, men de leverer også noen tusen til bedrifter og kantiner som også skal ferie soldagen. Bollen lanserte de 2. januar og skal ha den i salg ut februar. På disse to månedene selger de 300 000 til 400 000 solboller, men det er rundt selve soldagen at produksjonsvolumene per dag er på det aller villeste.

Lokkevare i dagligvarebutikkene

Solbollen er lokkevare i dagligvare og det er en liten priskrig i å ha det best tilbudet på solboller.

– Jeg har ikke orientert meg på hva de annonserer årets solboller for, men jeg mener å huske fra tidligere at den billigste solbollen har vært solgt for 2,90. Det er jo veldig billig når man tenker på at ordinærpris i butikk på en solbolle/berlinerbolle er på 12-13 kroner. Dagligvarekjedene bruker solbollen for alt den er verdt disse dagene.

– Dette er en spesiell dag hvor de aller fleste i bakeriet er involvert på en eller annen måte, sier Myrbakk.

«Helt Texas»

Vi tar også en telefon til daglig leder Kristian Wiik i Tromsø Bakeri.

– Hei! Det er Bakeri.net som ringer. Hvordan står det til nordpå?
– Du ringer på årets travleste dag. Vi står på hodet med å produsere solboller.

– Ja, det er derfor vi ringer.
– Ja, det er det vel (latter). Vent litt!
Etter noen sekunder er Wiik tilbake i telefonen.

– Jeg måtte bare vaske bort sukkeret fra hendene. Jeg står her og ruller solboller i sukker. Her er det alle mann til pumpene. Det er helt Texas her, men slik er det rundt denne dagen som vi både gleder oss og gruer oss litt til. Det er en råslitsomdag dag, men så er det jo litt gøy å se volumene vi greier å produsere også. Det er en fordel at vi i år kan produsere over tre dager. Når soldagen er på en hverdag, må vi ofte si nei på grunn av at vi ikke har mer kapasitet, men det slipper vi i stor grad nå. De som ikke kan få levering på fredag eller lørdag, har sagt ja til levering på mandag.

Alle trår til

– Natt til i dag har vi produsert 25 000 solboller, natt til i morgen skal vi produsere 15 000 og natt til mandag skal vi produsere 25 000. Selv om dette kjøres ut på en bollelinje, er det mye manuelt arbeid knyttet til produksjon, siden de både skal frityrkokes der de skal snues, de skal fylles og de skal rulles i sukker. Dette krever mange hender og her hjelper alle til, sier den daglige lederen som de nærmeste dagene står med sukker på hendene store deler av døgnet, sier Wiik.

 

Powered by Labrador CMS