Produksjonsbakeriet konkurs: – Covid traff brutalt

– Vi ble truffet brutalt av pandemien og konsekvensen av den. Det er årsaken til konkursen. Vi har ikke fått offentlig tilskudd og støtte for tapt omsetning under coronaen slik alle andre har fått, sier Tomm Munthe.

Publisert

Nå er jeg sykmeldt og prøver å samle krefter. Det er tøffe dager.

Det ble åpnet konkurs Produksjonsbakeriet AS 10. januar i år. Bedriften har hatt et samlet underskudd på over 20 millioner kroner siden oppstarten. Selskapet eies av Mont Holding AS som er heleid av Tomm Munthe.

Mye større kostnader

Tomm Munthe innrømmer at de har slitt i mange år, men at de i januar og februar i 2020 – like før pandemien traff landet – hadde en omsetningsøkning på 35 prosent. Så falt omsetningen til ti prosent av det normale.

– Vi har satset på øl og vin. Det har vært en veldig viktig del av omsetningen. Så kom koronaen og salget falt enormt. Dette, sammen med mange sykmeldinger, resulterte i dramatiske tall, sier Munthe til Bakeri.net.

Han forteller at han opplevde å måtte betale tre lønninger på en person på vakt:

– Det skjedde at vi for eksempel hadde en som skulle på jobb, men som ble sykmeldt på grunn av covid. Så satte vi inn en annen som så måtte være hjemme med syke barn. Dermed ble det tre lønninger for en vakt. Pandemien har gitt oss enormt mye større kostnader enn budsjettert, forteller Munthe.

Vi har hatt stor omsetning av øl og vin i utsalgene våre, og skjenkestoppen var spikeren i kista, sier Tomm Munthe.
Vi har hatt stor omsetning av øl og vin i utsalgene våre, og skjenkestoppen var spikeren i kista, sier Tomm Munthe.

Vi hadde en plan

– På slutten av året i fjor ble vi litt mer optimistiske. Julebordsesongen skulle redde oss, men med så falt jo også det sammen, sier Munthe som forteller at Produksjonsbakeriet hadde 16 nye ansatte og tre nye utsalg. Deler av driften falt mellom alle stoler:

– Vi har ikke fått offentlig tilskudd og støtte for tapt omsetning under koronaen slik alle andre har fått. Vi ble brutalt truffet av pandemien og konsekvensen av den. Det er årsaken til konkursen, sier Tomm Munthe.

Produksjonsbakeriet var en stor bedrift og konkursen får konsekvenser for mange?
– Ja. Vi hadde 66 ansatte og seks butikker. Vi hadde en plan, men da skjenkingen ble stoppet ble det også slutt på likviditeten vår. Det var ingen hjelp å få av bankene.

Tøffe dager

Hva gjør du nå?
– Nå er jeg sykmeldt og prøver å samle krefter. Det er tøffe dager. Vi har gått voldsomt inn økonomisk, også privat. Hus og hjem er satt i pant. Hva som skjer med det vet jeg ikke, sier Tomm Munthe som er både baker, konditor og kokk og startet Nordstrand Conditori i 1997. Konseptet ble endret og utvidet til Produksjonsbakeriet i desember i fjor.

Hva som vil skje med utsalgene nå?
– Jeg har ikke oversikten. Butikken på Nordstrand vil vi beholde. Den er ikke berørt av konkursen. Men det blir et nytt eierskap der. Det er vårt firma Piece of cake som vil eie på Nordstrand, sier Tomm Munthe.

Powered by Labrador CMS