Torbjørn Vågsland er eier av Vestfjorddalen Konditori på Rjukan, et konditori og bakeri med ni årsverk og som konsekvent selger egenproduserte varer. Han forteller om desember måned i fjor, hvor en av de ansatte måtte permitteres. I år er situasjonen helt annerledes, og det kan konditoriet takke de to akutte flyktningemottakene på Skinnarbu og Bolkesjø for. Konditoriet har fått i oppdrag å levere brød til beboerne.

– Det merker vi absolutt på omsetningen. Nå i en stille tid står brødleveringen for cirka 20 prosent av brødproduksjonen, sier Vågsland, og forteller at det er i overkant av 500 brød i uka som kjøres ut til de mottakene. – Vi leverer til ett mottak direkte, og til det andre gjennom Idea Kompetanse på Notodden, som er en vernet bedrift. De kutter opp brødene og kjører dem ut selv, forteller Vågsland.

 

Kan ikke jobbe med mel

Vestfjorddalen Konditori startet opp i 1999, hvor Vågsland kjøpte opp et lite konditori sammen med en kollega, som bare hadde salg over disk. I 2010 ble han alene om driften, og i 2012 utviklet Torbjørn i tillegg mel-allergi.
– Jeg fikk mel-allergi og kunne ikke være i produksjonen på samme måte mer. Så samme år kjøpte jeg opp Austbygde bakeri og flyttet produksjonen dit. Da ble vi større og jeg kunne gå over til mer administrativt arbeid, og etter det har det fortsatt på samme måte, forteller han.

Torbjørn har fagbrev som konditor og gjør fortsatt noe av den biten i konditoriet. Men mel-arbeid gjør han ikke lengre, det går ikke bra for allergien.

Vesfjorddalen konditori har eget utsalg oppe på Rjukan i Storgata, og nå til jul bakes det sju slag og vel så det. Hos Austbygde Bakeri er det produksjonslokaler, men kafeen drives fortsatt av de tidligere eierne – med nogenlunde samme konsept som på Rjukan, forteller konditoren.

På tross av stigende omsetning de tre siste årene, har det vært noe rødt etter oppkjøpet av Austbygde bakeri. Omsetning i 2014 var på 7.425.000 kroner.
–Det har vært en omstilling når vi kjøpte opp det andre, men det er jo sånn det bruker å være under sånne prosesser. Men nå peker det oppover, og tallene er svarte – og det er jo positivt i denne sammenhengen, ler Torbjørn Vågsland.