Det er Lantmännen Cerealia som arrangerer kurset; et kurs i håndverksbaking som består av firemoduler, for den norske bransjen.

Sist uke samlet det seg ti deltakere fra samarbeidende norske bakerier og to interne salgsmedarbeidere, for å gjennomføre modul 1 og 2 av Richemont Fachschule ved Lantmännen Cerealias avdeling i Malmö. De to siste modulene for denne gruppen skal gjennomføres i 2020 i Sveits.

Kursholdere var Richemont Ambassadeurer Thony Hedin og Aage Berge fra Lantmännen Cerealia i Norge.

Håndverksteknikker

I løpet av modul 1 og 2 skal bakerne gjennom en rekke teknikker og prosesser, som elting, deigmodning, fordeiger, skålding, kokt deig, bløtlegging og stekeprosess. Målet er å bli en bedre håndverksbaker.

Nyttig lærdom

En av deltakerne var baker lærling Caroline Aasen som vant bakerklassen under Rogalandsmesterskapet i år, hvor hovedpremien var Richemontkurset i Malmö.

– Jeg er godt fornøyd med Richemontkurset og synes jeg har lært mye. Spesielt bolken om bløtlegging og skålding synes jeg var veldig bra. Der var det nyttig lærdom jeg kan ta med meg på jobb raskt, forteller Caroline Aasen, som for tiden er lærling i Renaa Bakeri i Stavanger.

Aasen fikk også mye ut av bolkene med langtidsheving og fermentering.

FAKTA

Richemont Fachschule er grunnlagt i 1945 og er basert i Luzern.

Skolen fungerer som et internasjonalt senter for håndverksbaking og konditori med vekt på høy kvalitet, og er tuftet på solide sveitsiske baketradisjoner.

Richemont Fachschule er eid av den Sveitsiske baker- og konditor Foreningen og driver faglig og salgsrelatert etterutdanning for bakeri/konditori,

restaurant og hotell, - samt forskning, kvalitetssikring og utvikling.

De utgir også bøker, pedagogiske hjelpemidler, og den månedlige Richemont Trade Journal.

 

– Det var også spennende å lære mer om langtidsheving. Per i dag jobber vi natt i Renaa Bakeri, men dette blir høyaktuelt hvis vi går over til å jobbe mer dagtid. Så synes jeg også at det var veldig kjekt å møte andre folk fra bransjen på dette kurset og bygge ut nettverket mitt.

– Skal du også delta på modul 3 og 4 til neste år?

– Det håper jeg jo, men jeg skal ta svenneprøven til sommeren og vet jo ikke hvor jeg jobber neste høst (når kurset går) så jeg vet ikke om det blir mulighet. Men det hadde vært veldig gøy, avslutter Aasen.

Langt samarbeid

Lantmännen Cerealia har siden 2008 samarbeidet med Richemont Fachschule i Sveits.

I uke 43 reiser 18 deltakere til Luzern hvor de skal gjennomføre modul 3 og 4 i løpet av fire aktive bakedager. Oppslutningen her er på 99 prosent av de som gjennomførte modul 1 og 2 kurs i Malmö i 2018/2019.

– Fantastisk oppslutning til Sveits, sier KAM i Lantmännen Cerealia AS, Morten Grundstrøm, som er reiseplanlegger for kursene. Også Richemont Ambassadeur, Aage Berge, ser frem til turen både faglig og sosialt.