Lega er et lite gårdsysteri- og bakeri i Vinje i Telemark. Det drives av Gro Hommo og sønnen hennes, Olav Hommo. De lager flere typer lokal bakst, som flatbrød og kling, samt prisvinnende oster av melk fra egne geiter. I tillegg produserer Lega takkestekte pizzabunner, og dette produktet ble i helgen tildelt Spesialitet-merket for norsk lokalmat i særklasse.

Gro Hommo forteller at den takkestekte pizzabunnen er en oppfinnelse som ble til av ren nødvendighet.

– Dette produktet fant jeg på fordi jeg måtte. Med fem barn og barnebarn og gårdsvirksomhet hadde jeg et stort behov for kjapp middag. Jeg tenkte at det måtte gå an å lage pizzabunner mens jeg jobba ved takka, sier hun.

År med prøving og feiling

Det var imidlertid ikke så lett å komme frem til en god oppskrift på takkestekt ferdig-pizzabunn. Men etter årevis med stive, seige og knuste pizzabunner, klarte hun det endelig.

– Det gjelder å være stridig og ikke gi seg, forklarer Hommo, som til slutt oppdaget at mel fra Kvelde Mølle har noen egenskaper som passer perfekt til å lage takkestekte pizzabunner.

– I starten brukte jeg bare standard hvetemel, men da hevet deigen seg for mye opp, slik at bunnen ble for tykk. Løsningen ble å erstatte 30 prosent av det vanlige melet med mel fra Kvelde Mølle. Da ble resultatet perfekt, forteller Hommo.

Hun tror forklaringen kan være at melet fra Kvelde Mølle inneholder mindre gluten enn standard hvetemel fra Møllerens.

– Jeg forsøkte også å lage bunner med 100 prosent Kvelde-mel, men de ble for sprø. 30/70 viste seg å være den perfekte blandingen. Ellers inneholder deigen olivenolje fra Uliveti i Italia, noe som gir en fantastisk duft – og en liten mengde gjær.

Smaker som steinovnsbakt

Fagjuryen i Matmerk, som deler ut Spesialitet-merket, beskriver Legas pizzabunn som «en spennende kombinasjon av italienske tradisjoner og norske råvarer og håndverk».

– Pizzabunn som stekes på takke får en veldig god smak, som i stor grad minner om smaken av steinovnsbakt pizza, sier Hommo selv.

Pizzabotn fra Lega er i dag inne i det frivillige sortimentet til Norgegruppen, og selger blant annet svært godt hos Jacob’s på Holtet i Oslo. I tillegg selges produktet i lokale dagligvarebutikker i Telemark, og det brukes av flere restauranter. Denne høsten skal Lega også sende to paller med pizzabunner til Svalbard.

– Der er de spesielt opptatt av holdbarheten. Fordi pizzabunnene tørkes, har de en tilsvarende lang holdbarhetstid som flatbrød, forteller Hommo.

Gro Hommo fikk to Spesialitet-merker i helgen: Et for Pizzabotn fra Lega gardsbakeri og et for geitosten Stavsfjell fra Lega gardsysteri. Daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen, overrakte merkene.

Gro Hommo fikk to Spesialitet-merker i helgen: Et for Pizzabotn fra Lega gardsbakeri og et for geitosten Stavsfjell fra Lega gardsysteri. Daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen, overrakte merkene.

Foto: Matmerk