Drømmeplassen i Kristiansand er tuftet på gode opplevelser og følelsen av helgefri, hele uka. Som gründer har Åkki Lidi startet opp mange konsepter innenfor blant annet matbransjen, klær, sko og interiør – et erfaringsgrunnlag som har vært med å prege de ulike elementene som gjør caféen til et populært sted.

– Konseptet til Drømmeplassen er gode opplevelser, eller som vi sier det – alltid lørdag! Det ønsker vi å skape gjennom et godt lokale, hvor det vi holder på med er så synlig som mulig. Her baker vi alt selv, lager mat fra bunnen av og bruker rene, friske råvarer uten å tilsette andre midler, forteller Åkki og ramser videre opp alt av godsaker som man fint kan drømme om når man er småfysen, eller skrubbsulten.
– Bakverk, brød, kaker, kaffe, juice og andre matretter som sandwich, skive, salat, brunsjtallerken eller tapas. Brødene våre stekes i vedfyrt steinovn som er hjertet i bakeriet. Fyring av denne er også et håndverk. Vedfyrt steinovn gir fantastisk god og sprø skorpe på brødene, forteller hun entusiastisk.

Skagensk inspirasjon

Åkki forteller at hun er opptatt av gode opplevelser, og av at sunn mat gir god helse. Med en kreativ gründer-bakgrunn så er det viktig for henne å ha god estetikk rundt seg for å trives, og kombiner disse faktorene med gammel kunnskap så har du Drømmeplassen.

– Jeg har egentlig aldri vært spesielt glad i brød, men det er fordi jeg har vokst opp med å spise «butikk/industribrød». Godt brød kan spises kun med «godt» smør og smake fantastisk! I Kristiansand er det mange bakerier, langt over snittet, men jeg så en mulighet her til å tilby «ekte» vare etterhvert som de andre bakeriene ble mer og mer industrialisert, sier hun.
– Jeg kjenner også Else «Sprossa» Rønnevig, en foregangsdame i hele Norge på ekte brød bakt i vedfyrt steinovn. Hun var nok en av de første som tok frem disse gamle tradisjonene og begynte å lære opp folk, lenge før Åpent bakeri, Godt brød og andre gjorde dette mer kommersielt. I motsetning til «butikkbrødene» jeg ble flasket opp på hjemme i Norge, har jeg også vokst opp med hytte i Skagen i Danmark og der spiser vi aldri frokost uten å først gå til bakeren og kjøpe rent, ferskt og håndlagd brød. Det ville jeg ha hjemme også!

Har oppfylt to drømmer

Og ferskt brød ble det – Åkki har nå to Drømmeplasser, en i Kristiansand og en i Arendal. Og tallene for de tre siste årene viser en fin vekst.
– Drømmeplassen er hele tiden i utvikling, vi lager nye produkter etter hva vi fanger opp at kundene ønsker – vi tilpasser oss, men holder på kvaliteten, håndverket og den gode atmosfæren. Vi prøver alltid å gi gjestene nye, gode opplevelser når de besøker oss, sier Åkki, men legger også til at arbeidsmiljøet er viktig.
– Vi har fokus på godt arbeidsmiljø, at alle skal trives, ha det gøy og nå nye mål, hver for oss og sammen. Vi bruker nye medier, som facebook og instagram hyppig for å formidle hva vi holder på med og hva vi står for.

Det finnes ikke dårlig vær, bare god omsetning

Og med en omsetning i Arendal på 4,3 millioner kroner og 11,5 i Kristiansand, så kan man anta at Åkki har funnet suksessoppskriften.

Hvilke produkter går det mest av nå på sommeren?
– Innen gjærbakst er vår bestselger en bolle vi kaller Vaniljesnurr, den er med makron, vanilje og mandler, forteller Åkki. Ellers øker salget av rundstekte brød, hvor du får den sprøe, gode skorpen rundt hele brødet.

Men sommeren er også høysesong for bryllupskaker, og rekorden er 13 stykker på samme lørdag!
– Vi har kjempeflinke konditorer som former og lager pynten for hånd, slik at brudeparet kan få akkurat den kaken de ønsker, sier gründeren.

I sommerbyene Kristiansand og Arendal merker begge caféene turismen og skoleferien godt. Og selvfølgelig været… Juli bruker å ha rekordomsetning på begge plassene, med desember måned hakk i hæl.
– Det er mye turister i begge byene i skoleferien, og litt dårlig vær gir masse besøk og kjempeomsetning. Når det er sol og strandvær går salget litt ned, men da selges det mye mer ut av huset-mat.

Så langt har sommeren  vært bra, kan Åkki legge til, spesielt med gråværet den siste uken – da har det vært lang kø, fult hus og stormende jubel!