Vi har endret driften sånn at vi har kuttet brødproduksjonen. Nå kjører vi på kanelsnurrer og solboller og sånne spissprodukter, sier Rønningen.

Rock, pub og kaféer

Han holder liv i utelivet og serveringsnæringen i Øvre Årdal, når han får lov. Frem til i fjor drev han Årdal Catering, Bakeriet rockescene og Samhold pub. 12. mars i fjor overtok Årdal Catering også Tya, med bakeri, to kaféer og bar. To timer etter at overtagelsen var klar, stengte landet.

Henrik Rønningen beskriver Tya primært som kafédrift, med litt pub og utvidet drift om kveldene.

– Vi ble kontaktet av den tidligere eieren. De slet veldig økonomisk, så vi gikk inn og kjøpte. Vi overtok to selskaper, men det ene fant vi ut i samråd med banken at skulle gå til skifteretten, sier han. Da var det snakk om Utla, som sto for kafédriften på Årdalsenteret.

Utvider

Rønningen mener at løsningen med én eier som driver flere forskjellige virksomheter, er ideelt på et sted som ikke er så stort. – Da kan vi utvikle forskjellige konsept. Det du ellers ofte ender på i småsamfunn, er at vi kopierer hverandre. Nå har vi mulighet til å prøve ulike konsept. Det er bra for småbygder, sier han. Øvre Årdal har 3000 innbyggere.

I fjor sommer hadde han 32 på ansattelisten i bakeriet. Sesongforskjellene er store. – Det var fullt hele tiden. Nå skal vi bygge ut og bygge om med nytt kjøkken og satse mer på mat om kveldene. Vi utvider med 64 sitteplasser inne. Vi har for liten plass spesielt i helgene og når folk kommer på kafébesøk. Det er viktig å kunne tilby plass til alle, ifølge Henrik Rønningen.

Slapp å permittere

Bakeriet i Øvre Årdal har sluttet å bake brød.

Bakeriet i Øvre Årdal har sluttet å bake brød.

Foto: Tya Bakeri & Kafé

Da landet stengte, bestemte de nye eierne seg raskt for at det ikke nyttet å synes synd på seg selv. – Vi bygde om, gjorde noen tilpasninger og åpnet 4. juli. Siden det har vi ikke hatt noen permitteringer i bakeriet. Folk i lokalsamfunnet verner om kaféen sin, sier han.

– Ute bygger vi et svært telt – en oase som har vært veldig populær om sommeren. Når vi har sommertrafikk, er det helt «kaos i Laos». I fjor sommer bakte vi på spreng, alt vi kunne. Nå ser vi på litt utvikling, med ny eltemaskin og litt sånn som vi må bygge for å kunne øke antallet spesielt i sommerhalvåret.

Bakeriet rockescene har plass til 500 på konsert. – Navnet kommer av at vi har bygd opp i lokalene etter det gamle samvirkebakeriet, forklarer Rønningen.