Andrea Ingelsrud hadde ikke så store forhåpninger da hun startet sitt eget konditori på Magnor i november 2018.

– Jeg tenkte at det skulle bli et lite koseprosjekt for meg og mamma. Men folk i lokalmiljøet har vært veldig flinke til å bruke oss fra første dag, så salget har gått over all forventning. Nå er vi som regel mellom tre og fire ansatte på jobb hver dag, og det er bestandig noe å gjøre, sier Ingelsrud.

Både hun selv og mannen Michael Sigvartsen er oppvokst i Eidskog kommune, og etter noen år i Oslo og Kongsvinger ønsket de å flytte «hjem». Etter hvert skal de overta gården som Andrea kommer fra, og først planla de å åpne et bakeri der.

– Den opprinnelige planen var å starte et gårdsbakeri, men vi fant ut at beliggenheten var litt upassende. Så da det gamle bakeribygget på Magnor ble lagt ut for salg, slo vil til, forteller Ingelsrud.

Bryllupskake fra Ingelsrud Konditori.

Bryllupskake fra Ingelsrud Konditori.

Bruker råvarer i sesong

Dette lokalet huset Brødr. Holth Bakeri frem til det ble lagt ned i 2011.

– Da vi startet opp Ingelsrud Konditori i 2018 hadde Eidskog kommune vært uten eget bakeri i syv år. Og det ble raskt tydelig for oss at mange hadde savnet et slikt tilbud, sier Andrea, som er glad for at lokalbefolkningen i den lille kommunen har omfavnet Ingelsrud Konditori.

Og selv om de ofte vil ha den tradisjonelle marsipankaken, er de også interessert i å prøve nye og mer trendy produkter.

– Jeg jobbet tidligere for Sverre Sætres Konditori i Oslo, og der lagde vi aldri marsipankaker. Her er marsipankaken et «must» for mange, men heldigvis er kundene mine også veldig nysgjerrige på alt som er nytt. Så jeg har klart å snu etterspørselen over på flere typer kaker, forteller hun.

Ingelsrud Konditori har mellom tre og fem ulike kaker i sortimentet til enhver tid, og en av dem er alltid en form for ostekake.

– Jeg er opptatt av å bruke råvarer i sesong, og derfor endrer vi på kakeutvalget cirka fire ganger i året. Konglekaken er den eneste vi tilbyr fast hele året, siden den er en slags signaturkake. Den er formet som en kongle og inneholder sjokoladeanglais av Manjari og solbærgele på en gresskarbunn.

Ingelsrud Konditori har hyggelig utsikt mot elven.

Ingelsrud Konditori har hyggelig utsikt mot elven.

Utdannet kokk og konditor

Andrea prøver å bruke så kortreiste råvarer som mulig, og alt som selges i Ingelsrud Konditori er ekte håndverk.

– For meg er det en ren selvfølge å lage alt for hånd og fra bunnen av. Derfor er jeg nok litt dårlig på å reklamere for akkurat det.

Andrea vil gjerne lære bort håndverket til andre, og hun har derfor et mål om å ha to lærlinger i konditoriet til enhver tid. For tiden har hun Martine Johnsrud, og til høsten kommer det en jente til.

Ingelsrud Konditori selger også bakst, og på dette feltet er Andrea selvlært.

– Jeg er utdannet kokk og konditor, så baking av brød og boller har jeg vært nødt til å lære meg selv. Når jeg har stått fast, har jeg kontaktet Ivar Bakke via Messenger, og hans kunnskap har vært til god hjelp. Jeg vil si at vi har gode bakervarer, men jeg føler jeg meg jo tryggere på konditorbiten. Det hadde vært fint å få litt mer teoretisk kunnskap om baking, så jeg vurderer å ta fagbrevet som privatist etter hvert. Magne Holth, som drev bakeriet her tidligere, hjelper oss med wienerbakst. Han er med i produksjonen noen dager i uken.

Lager iskrem og sorbet

– Hvordan har koronakrisen påvirket konditoriet ditt?

– Vi har egentlig ikke blitt så veldig påvirket av krisen. Det var litt stille en uke i starten, men ellers har driften gått som normalt. Jeg var litt usikker på påsken, men vi fikk mange bestillinger. Omsetningsmessig har vi holdt oss på samme nivå som i fjor.

– Og hva tror du om sommersesongen?

– Vi har planlagt for en god sommer. Jeg tror det kan bli godt med besøk siden mange nordmenn ferierer i Norge denne sommeren. Vi ligger like ved Magnor Glassverk og Astrids Glass, som tiltrekker seg en del turister, og som vi samarbeider litt med. Denne sommeren satser vi blant annet på vår egen iskrem og sorbet, forteller Andrea Ingelsrud.

I sommer byr Ingelsrud Konditori for første gang på egenprodusert sorbet og sandwich-iskrem.

I sommer byr Ingelsrud Konditori for første gang på egenprodusert sorbet og sandwich-iskrem.

Påsmurt fra Ingelsrud Konditori.

Påsmurt fra Ingelsrud Konditori.

Konfekt inngår vanligvis også i sortimentet til Ingelsrud Konditori.

Konfekt inngår vanligvis også i sortimentet til Ingelsrud Konditori.