Bakerne ved Fåbro Gård jobber på spreng for å møte den enorme etterspørselen etter disse bollene.

– Oslos beste boller!!!!

Influenseren MankeGard med 133.000 følgere på Tik Tok har sørget for å gi det nyåpnede bakeriet på Fåbro Gård i Oslo en drømmestart.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har en ny nummer én bolle i Oslo, ferdig snakka. Dette kan potensielt være Norges beste bolle! 

Det sier Tiktokeren MankeGard i en video han publiserte 18. mai i år. Da hadde Gard Detlev Øksendal, som han egentlig heter, besøkt den nyåpnede hagekafeen Fåbro Gård på Lilleaker i Oslo, hvor han filmet sin opplevelse av en nystekt kardemommebolle.

– Alle som bor i Oslo må bare komme seg hit og prøve denne bollen, sier han i videoen, som nå nærmer seg 200.000 visninger. 

Utvidet åpningstid

At bollene deres har gått viralt, merkes godt på Fåbro Gård.

– Vi tenkte at vi ville få et par besøkende om dagen, hvis vi var heldige. Men så har det vært lange køer med hundrevis av personer. I løpet av én helg har vi hatt mellom 800 og 900 gjester. Alle vil smakene på bollene våre, og vi har sett oss nødt til å utvide åpningstiden med en time hver dag for å møte den enorme etterspørselen, sier Victoria Dam, som står bak etableringen av Fåbro Gård sammen med Mustad Eiendom. 

– Fåbro Gård er en stor hage hvor vi er i ferd med å etablere et surdeigsbakeri, kafé, butikk og selskapslokale. Det skal bli en unik møteplass, og hele stedet åpner i slutten av september. Nå i første omgang har vi bare åpnet hagekafeen. Tanken var å få en myk og rolig start, ler hun.

I stedet ble det altså en pangstart uten like, mye takket være MankeGard. 

– Dyktige fagfolk

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av boller, og jeg tror at følgerne mine stoler på meg fordi jeg er ganske kritisk, sier Gard til Bakeri.net.

I fjor var det Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn som fikk kjenne på MankeGard-effekten. Etter at influenseren hadde vært der og delt opplevelsen sin i sosiale medier, økte bollesalget deres kraftig.

– Jeg er veldig stolt over å kunne gi litt drahjelp til dyktige fagfolk, sier Gard, som forøvrig mener at bollene på Fåbro Gård er helt oppe på Porsgrunn-nivå.

– Hos Harmoni foretrekker jeg vaniljebollen, mens Fåbro lager den beste kardemommebollen jeg har smakt i Norge så langt. De har hentet inn to veldig dyktige bakere fra Sverige, de baker ferskt hele dagen og de bruker en økologisk kardemomme som sørger for en helt unik smak. De idylliske omgivelsene trekker heller ikke ned, sier han. 

Erfarne bakere

Gründeren av Fåbro Gård, Victoria Dam, kommer selv fra en svensk bakerfamilie, og det er noe av grunnen til at hun rekrutterte bakerne sine fra nettopp Sverige.

– Jeg fikk et tips fra en slektning om å kontakte Hanna Norman. Hun jobbet da ved Fabrique i London, men hadde et ønske om å flytte nærmere hjemlandet igjen. Hanna takket derfor ja til å bli vår hovedbaker. Hun fikk med seg Oskar Eriksson, som har jobbet sammen med henne på Svedjan i Stockholm. Oskar har også erfaring fra Lillebrors Bageri, forteller Victoria.

– Hva tenker du om den voldsomme interessen for bollene som Hanna og Oskar lager?

– Det er selvfølgelig kjempegøy, og nå prøver de å bake så mye som mulig. Men vi er bare et lite, økologisk surdeigsbakeri der alt blir gjort for hånd. Så det er grenser for hvor mye vi kan produsere, og vi kommer aldri til å bli noe stort bakeri, sier Victoria.

Vil reise Norge rundt

Gard forteller at han selv har vært innom hagekafeen flere ganger etter det første besøket. En dag var bakerne gått tom for den spesielle økologiske kardemommen.

– Da var ikke kardemommebollen fullt så god, så råvarene har virkelig mye å si, erfarer influenseren, som er sulten på flere gode bolleopplevelser fremover:

– I neste år har jeg tenkt å reise landet rundt for å jakte på Norges aller beste boller, forteller MankeGard.

Powered by Labrador CMS