Reverdy Pineda er gründeren bak det asiatiske bakeriet Bread N Butter i Oslo.

Oslo: Et mekka for nisjebakerier

Oslo er blitt et sentrum for nisjebakerier. Farine, Mendel’s og Bread N Butter trekkes frem i flere aviser.

Publisert

Det er et gap mellom luksusrestaurantene og «hverdagsrestaurantene». Dette gapet finnes også innen bakverk.

VGs matside Godt.no sammenligner Oslo med bakeridestinasjonen København. – De kakeglade kan glede seg, skriver Aftenposten i sin guide «dette er bakeriene i Oslo alle snakker om nå».

Godordene sitter løst hos de to største avisene i hovedstaden. Begge har lagt ned arbeid i å vise leserne veien til en serie nye, spennende bakerier som har blomstret det siste året. De trekker frem seks: Kveitemjøl, Soulcake, Gioia, Farine, Mendel’s og Bread N Butter.

Farine

Bak Farine på Kampen står Andrea Mariambo og Laura Raubaite. De møttes da de arbeidet på restauranten Smalhans.

– Vi snakket tidlig om komboen bakeri/spiseri og falt ned på at vi fikk se an hva slags lokale vi fant. Da dette dukket opp skjønte vi at her kunne vi gjøre begge deler, sier de to til Godt.no.

Da de åpnet i desember, sto det kø rundt hele bygget, forteller Avisa Oslo. De byr på surdeigsbakst og kaker, utvalg som varierer fra dag til dag, men alltid sitron- og valmuekake og et melfritt alternativ, skriver Aftenposten.

Men spesialiteten – det er kardemommebolle.

Mendel’s

I april, da Oslo var stengt, åpnet Younes El Khomri Mendel’s på Bislett. Han har heller ingen fast meny. Nye råvarer kommer hver dag, og menyen avhenger av inspirasjonen fra råvarene.

El Khomri utdannet seg til konditor i Paris, kom til Oslo fra London og har vært makronansvarlig på Pascal i Oslo. Familien hans kommer fra Marokko, forteller Aftenposten.

– Det er et gap mellom luksusrestaurantene og «hverdagsrestaurantene». Dette gapet finnes også innen bakverk. Så ideen er å kunne skape en opplevelse som nordmenn ikke er vant til, ved at det skal være enkelt, klassisk og av veldig høy kvalitet, sier han til Godt.no.

Bread N Butter

På Torshov går det i japansk bakst, både salt og søt. Aftenposten trekker frem japansk sufflé-ostekake som spesialitet. Godt.no ramser opp shokupan og sando (langtidshevet, myk loff og sandwicher laget av den, cookies med matcha og forskjellige typer melonpan – melkebrød dekket av cookiedeig.

– Vi tror at vi kan bidra til en variasjon i markedet med varierte bakervarer i en flerkulturell by. Målet vårt er å kunne produsere og selge bakeprodukter som ikke finnes i Norge for tiden, sier eierne Reverdy og Abelene Pineda til Godt.no.

Reverdy Pineda har tidligere forklart bakeri.net hvordan asiatiske produkter som regel begynner med en mye våtere deig en de europeiske, og at den må eltes veldig lenge for å få en svært myk konsistens.

Også her var det lange køer da bakeriet åpnet før jul, forteller Sagene Avis.

Kveitemjøl

Midt i restriksjonene åpnet håndverksbakeriet Kveitemjøl på Aker Brygge. Nils Olav Heggdalsvik utfordrer det tradisjonelle smaksbildet.

– Etter 20 år i bakerbransjen opplevde jeg at råvaren og produktet aldri sto i førersetet, og produktutviklingen stort sett gikk ut på hvordan e-stoffer kan bedre holdbarhet, gi større volum og billigere råvarekost, sier Heggdalsvik til godt.no.

Nils Olav Heggdalsvik får oppmerksomhet rundt sitt bakeri på Aker Brygge.
Nils Olav Heggdalsvik får oppmerksomhet rundt sitt bakeri på Aker Brygge.

Soulcake

Det begynte på Grünerløkka, men i sommer har Soulcake åpnet i Karl Johans gate. Her begynte det med at Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde hadde hver sin konto på Instagram og solgte kaker på bestilling, forteller Aftenposten.

– Jeg tenker stort. Soulcake skal bli en kakeversjon av Joe & The Juice, sier Gaarde til Finansavisen og ABC Nyheter. De to skulle spesialisere seg på å lage luksuskaker, men da selskaper ble forbudt, satset de på cupcakes i stedet.

Signaturproduktet er en sjokoladecupcake fylt med salt karamell og med kremostglasur.

Gioia is

Salt karamell er spesialiteten hos Gioia is, også. En iskrem med salt karamell, rapporterer Aftenposten.

Gioia har to utsalgssteder, på Frogner og Majorstuen. Gründerekteparet Pierre Espic og Higinia D’Agrossi omtaler bedriften som en liten iskrembutikk og lager ekte gelato i tillegg til crêpes, donuts og kaffe.

De to møttes på et hotell i Fransk Polynesia for over 20 år siden og har levert iskrem til restauranter i Oslo i mange år, forteller Aftenposten.

Fransken

Også Dagbladet har hatt en Oslo-runde, på det som avisen omtaler som Oslos nye restauranter. I tillegg til Farine og Bread N Butter er også Fransken med på den listen.

– Planen er mye mer enn de uimotståelige fristelsene som glimrer i kakedisken, skriver Dagbladet. Meningen er å ha konditori og kafé på dagtid og fransk bistro med vekt på sjømat om kvelden.

Fransken holder til på Skillebekk og baker og får levert ferskt hver morgen. Her er det ikke minst de klassiske franske bakverkene som selges, sammen med brød, kaker og påsmurt.

Powered by Labrador CMS