Julien Fleckenstein, opprinnelig fra Frankrike, driver det populære bakeriet À tartiner på Geilo.

Oppfylte drømmen på Geilo

Julien Fleckensteins store drøm var å åpne sitt eget bakeri et eller annet sted i verden. Han gjorde lurt i å velge Geilo.

Publisert Sist oppdatert

Trenden er snudd, og det synes jeg er ganske kult.

Inntil for få år siden pleide mange hyttefolk og turister å kjøpe med seg brød fra bakerier i Oslo eller Bergen når de skulle til Geilo. Slik er det ikke lenger. I dag venter de fleste med å kjøpe brød til de kommer til fjells, for på Geilo er À tartiner bakeri så og si alltid åpent. Og når helgen eller ferien er slutt, og bylivet igjen kaller, kjøper mange også med seg mer brød hjem.

— Trenden er snudd, og det synes jeg er ganske kult, sier eier og daglig leder av À tartiner bakeri, Julien Fleckenstein, til Bakeri.net.

Daværende hotelldirektør ved hotellet Highland Lodge på Geilo, Günther Dale, la i starten av 2013 ut en annonse her på Bakeri.net. Det var en forespørsel om det var noen som kunne tenke seg å starte et bakeri for både hotellet hans og bygda ellers. En tidligere arbeidskollega av Julien Fleckenstein spurte om franskmannen ville være med, og det ville han. Som 16-åring hadde han nemlig satt seg et mål om å åpne eget bakeri før han fylte 27 år, og nå var han blitt 26.

— Vi begynte planleggingen av bakeriet i mars 2013 og åpnet det i august samme år. Jeg har bursdag i november, så jeg rakk det akkurat, ler Fleckenstein.

Etter halvannet år trakk medgründer Hicham Ait Ouali seg ut av À tartiner bakeri AS, og Fleckenstein fortsatte alene.

Baguetter hører med i et franskt bakeri. À tartiner betyr forøvrig «å smøre på» på fransk. Foto: Highland Lodge
Baguetter hører med i et franskt bakeri. À tartiner betyr forøvrig «å smøre på» på fransk. Foto: Highland Lodge

Fortsatt i vekst

À tartiner bakeri AS leverte positivt resultat allerede første året, og siden har det bare gått én vei. I 2014 omsatte bakeribedriften for 3,8 millioner kroner og i 2015 for 4,3 millioner kroner. Samtidig ble resultatet før skatt mer enn tredoblet – fra 65 000 kroner i 2014 til 203 000 kroner i 2015. Veksten skapte et behov for noen endringer og utvidelser.

— I juli i fjor åpnet vi også en restaurant som selger pasta og pizza. I tillegg overtok jeg ansvaret for hele hotellets kjøkken og matservering. Det er til tider veldig mye å gjøre her, for veksten har fortsatt, men jeg kan jo ikke klage på det, sier Fleckenstein.

Han forteller om stadig flere kunder blant både turister og fastboende. I tillegg til eget utsalg som ligger rett ved resepsjonen på Highland Lodge, leverer À tartiner bakeri til blant annet daglivarebutikken Spar Geilo, Vestlia Resort, Kikutkroa og Hemsedal skistue. Etterspørselen på Geilo er naturlig nok veldig sesong- og væravhengig.

— I høysesongen, som for eksempel i påsken, kan vi selge opptil 1500 brød på én dag, forteller Fleckenstein og understreker at alt fra À tartiner er håndlaget.

Siden i fjor sommer har Á tartiner også solgt pizza og pasta på kveldstid. Foto: Highland Lodge.
Siden i fjor sommer har Á tartiner også solgt pizza og pasta på kveldstid. Foto: Highland Lodge.

Verdens beste yrke

Så langt har han ansatt ni personer på fulltid i bedriften, hvorav to bakere.

— Jeg vil bare ha franske bakere her, så jeg annonserte bare i Frankrike. Det er ikke fordi jeg ikke synes norske bakere er dyktige, for jeg kjenner veldig mange dyktige norske bakere. Årsaken er at jeg selv er utdannet i Frankrike. Det gjør kommunikasjonen lettere. Jeg vet hva de kan og hva jeg kan forvente av dem, slik at jeg ikke må spørre eller forklare noe to ganger, sier Fleckenstein.

Etter hvert som bakeriet har vokst, har han selv fått mindre tid til å delta i produksjonen.

— Det er helt klart et savn, for selv om jeg har vært baker i 15 år synes jeg fortsatt at det er kjempegøy å bake. For meg er baker verdens beste yrke, og jeg opplever det egentlig mer som en hobby enn en jobb.

Kanelsnurren er en av bakeriets bestselgere. Foto: Highland Lodge
Kanelsnurren er en av bakeriets bestselgere. Foto: Highland Lodge

God beliggenhet

Fleckenstein beskriver hvordan han og de andre ansatte i À tartiner har «jobbet og jobbet og jobbet» for å opparbeide seg tillit i markedet. Men han tror det er flere årsaker til bakeriets suksess, deriblant beliggenheten.

— Dette er Geilo, et av Norges mest populære og tradisjonsrike skisteder. Fordi Geilo ligger midt mellom Oslo og Bergen, er det mange folk fra Norges to største byer som har hytte her. Dette er gjerne folk som er opptatt av kvalitet, og som er villige til å betale det gode håndverksprodukter koster. Det er heller ingen særlig konkurranse for oss her på Geilo, og bakeriet vårt ligger helt perfekt til like ved hovedveien med gode parkeringsmuligheter. I tillegg er omgivelsene her på hotellet veldig fine.

Mange av kundene på Geilo er opptatt av kvalitetsmat, og de er villige til å betale prisen for godt håndverk. Foto: Highland Lodge
Mange av kundene på Geilo er opptatt av kvalitetsmat, og de er villige til å betale prisen for godt håndverk. Foto: Highland Lodge

 

 

 

Powered by Labrador CMS