Det tradisjonelle Oslo-bakeriet med 14 butikker i hovedstadsområdet, har fått alvorlige problemer etter utbruddet av koronaviruset og tiltakene som har fulgt.

– Vi vurderte å stenge alle butikkene, men da kommer det jo ingen penger inn. Så derfor er noen fremdeles åpne, men omsetningen er i fritt fall. Siden forrige fredag har vi mistet cirka 75 prosent av salget.

Det er en fortvilet situasjon, men vi prøver å holde det gående likevel, forteller Birgitta Nordby, som driver Baker Nordby sammen med ektemannen, Karl-Petter.

Mange permitteringer

Lørdag måtte eierne gå til det skrittet å permittere 100 ansatte.

– Vi så ingen annen utvei enn å permittere. Etter et par dager, når vi fikk noe mer oversikt, fant vi ut at vi fortsetter å selge brød og bakervarer i noen av butikkene, men nå er problemet at veldig få vil gå på jobb. Folk er redde og engstelige for situasjonen. Men avdelingsledere er ikke permittert og de står på alene i butikkene, og takk for det, ellers hadde det jo ikke gått i det hele tatt. Men noen butikker må vi holde stengt, siden vi ikke får nok folk tilbake på jobb.

I Bakeriet er det 4 av 16 igjen på jobb til å bake brød og andre varer.

– I produksjonen står sønnen vår Karl Henrik og en lærling, pluss to til, Karl-Petter inkludert. Så vi gjør det vi klarer om dagen.

I Baker Nordby butikken på Bryn Senter, har avdelingsleder Bente Andersen satt ut skilt med informasjon om at hun kommer ut med bakervarer hvis kundene ikke ønsker å gå inn på senteret.

I Baker Nordby butikken på Bryn Senter, har avdelingsleder Bente Andersen satt ut skilt med informasjon om at hun kommer ut med bakervarer hvis kundene ikke ønsker å gå inn på senteret.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Håper på hjemlevering

Bakeriet omsetter betydelig mindre i egne butikker, og de har mistet alle eksterne leveringer med unntak av litt varer til en lokal Rema 1000-butikk.

– Jeg sitter akkurat nå og jobber med å få opp en nettløsning slik at folk kan bestille brød og få det levert hjem. Vi håper og tror at det kan øke omsetningen noe. Ellers er det ganske mørkt. Vi mangler om lag 1 million kroner i omsetning per uke for å holde dette gående. Så vi vet ikke hvor lenge det går, sier Nordby.

– Situasjonen er per i dag meget vanskelig for oss. Vi har regninger inn og ikke minst husleie som skal betales. Vi håper at husleien kan reduseres betydelig der vi har butikker, slik at det går rundt, men vi vet jo ikke hva som skjer, forteller Nordby.

Kan ikke holde på slik lenge

– Dette er jo heller ikke noe vi kan ta igjen seinere. Omsetningen er tapt den, og det vil påvirke driften fremover i stor grad. Vi håper at tiltakene fra regjeringen også kan bidra slik at vi fremdeles kan selge brød og bakervarer når situasjonen er tilbake til normal.

– Hvor lenge kan dere stå i dette uten å gå over ende?

– Det er ikke lenge slik det er nå. Penger går ut og inntekter uteblir. Hvis dette ikke snur snart ser det mørkt ut, sier Birgitta Nordby.