Det ligger an til å bli en god jul for noen av Norges største bakerier. Både Mesterbakeren, Goman og Baxt har så langt i år solgt mer julekaker enn i fjor.

— Salget av julekaker går veldig bra. Det ligger over fjoråret i antall enheter solgt, sier marketingsjef i Mesterbakeren AS, Terje Jensløkken.

Mesterbakeren leverer syv slag julekaker til Rema 1000-butikkene. Disse er vanlige kokosmakroner, kokosmakroner med sjokolade, vanlige kakemenn, kakemenn med sjokolade, smultringer, kransekake og pepperkakedeig.

— I antall forbrukerenheter selger vi mest kakemenn, men alle slagene er veldig populære, forteller Jensløkken.

Satser på synlighet

Det gjelder også kokosmakroner med sjokolade, som er årets julekakenyhet fra Mesterbakeren.

— Selv om tradisjon er viktig når det gjelder julekaker, er forbrukerne positive til noen små endringer og justeringer. Og så er det lett å skjønne at noe blir bedre med sjokolade på, sier marketingsjefen.

Han tror noe av årsaken til årets salgsøkning er en ekstra satsing på synlighet i butikkene.

— Julekakene våre er godt synlige i Rema 1000-butikkene i år, og det er helt avgjørende for et godt salg. I tillegg må de se spennende ut, noe vi synes de gjør, sier Jensløkken.

Noe økning fra i fjor

Også markedssjef i Baxt, Magnus Egge, er godt fornøyd med årets julekakesalg.

— Det går bra! Noe økning fra i fjor, oppsummerer han.

Baxt leverer julekaker til alle dagligvarekjedene og storhusholdning under merkenavnene Bjørken og Berthas.

Pepperkaker og kransekake er bestselgerne blant Baxt’ mange julekaker. Baxt-bakeriene produserer også smultringer og flere andre småjulekaker.

Goman med Ica-økning

Goman har økt julekakesalget med hele 30 prosent fra i fjor, men det har sin naturlige forklaring.

— Størstedelen av økningen kommer av at Coop kjøpte opp de fleste Ica-butikkene i april, og at Goman derfor overtok leveransen av brød og bakervarer til disse butikkene i november, sier administrerende direktør i Coop Norge Industri A/S, Torgeir Sveine.

Kokosmakroner og kransekakesnadder i løsvekt er årets julekakenyheter fra Goman.

— Disse selger veldig godt og bedre enn forventet, forteller Sveine.

Generelt godt julekakesalg

Smultringer og premium julekake ligger an til å bli to av årets julekakevinnere hos Bakers AS.

— Dette er veldig populære produkter, som selger mer enn vi hadde forventet. Vi selger generelt godt av alle juleproduktene våre i år, sier kommunikasjonskoordinator i Bakers AS, Janna Ringnes Nordgård.

— Kakemenn skal vi heller ikke glemme. Vi har ikke tallene for årets salg ennå, men salget av kakemenn har hatt en økning flere år på rad, legger hun til.

61 prosent kjøper julekaker

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat i uke 49 bor seks av ti nordmenn (61 prosent) i husstander som kjøper kaker til jul. I 2006 kjøpte 57 prosent av husstandene kaker til jul.

I snitt kjøper norske husstander 1,4 kakeslag og baker 2,6 kakeslag selv.