For å slå den gjeldende verdensrekorden som NSB satte i 2011 med 614 vogner, må pepperkaketoget som innbyggerne i Hof og Holmestrand kommune har laget være lengre enn 206 meter.

Engasjementet har vært på topp helt siden planene om verdensrekordforsøket ble kjent i sommer. Bakgrunnen for forsøket er den nye jernbanelinjen og togstasjonen som skal åpnes før nyttår.

I forbindelse med markeringen av denne store begivenheten kom nemlig idéen om å lage verdens lengste pepperkaketog. Næringssjef Inger Christensen satte som mål å slå rekorden med 44 meter. 250 meter er den samme lengden som perrongene i den nye stasjonen.

 

Viktige støttespillere

Baker- og Konditor Landslaget (BKL) sa seg villig til å hjelpe Holmestrand. Først med en opplæringsvideo, de seneste ukene ved å delta når skoleelevene skulle pynte togvognene de selv har laget. Alle elevene i 4. – 7. klasse har fått delta.

– Det har vært veldig hektisk, men veldig moro! forteller landslagstrener André Løvaas til Bakeri.net.

Sammen med kollegene har Løvaas vært rundt på 5 skoler i Holmestrand og Hof området for å inspirere og engasjere. Alle elevene har fått navnet sitt påskrevet verket sitt, slik at de skal kjenne igjen togvognen sin etter at hele toget er satt sammen.

– Dette ser absolutt ut til å gå veien. Sist jeg hørte var det nok pepperkakevogner til å dekke nesten 300 meter. Vi vet selvfølgelig ikke om alle fremdeles er inntakte når vi skal montere dem på torsdag, men jeg er veldig optimistisk!

 Det har vært veldig hektisk, men veldig moro!

Baking er kultur

Det er ikke bare skolene og Landslaget som har vært i sving. Verdensrekordforsøket har engasjert en rekke frivillige organisasjoner, foreninger og lokale lag.

Prosjektet går inn som del av den kulturelle skolesekken. Dette er et opplegg som skal fremme læring om baking og baker/konditor yrket. Elevene skal dessuten veiledes i dette med å bygge med mat og pynte.

– Dette synes vi er veldig viktig! Baking er tradisjon og kultur. Prosjektet er en fin måte å spre bakeglede på, og få barna interessert og engasjert. Slik sett er vi også kulturformidlere, ikke bare bakere, sier André.

Bilde av pepperkaketogvogn

Bilde av pepperkaketogvogn

Foto: Inger Christensen

 

Bakke lager showpiecen

Skoleelevene har fått tips og anledning til å lære noen «baketriks». De har lært hvor viktig det er å trene for å bli flink, og har mestret hele prosessen fra deig til ferdig produkt.

– Det er veldig gøy når barna mestrer dette og viser slik bakeglede! sier André Løvaas.

Landslagsbakeren Ivar Bakke har fått æren av å lage selveste lokomotivet som skal stå helt i fronten av toget. Ifølge Løvaas arbeidet han med kunstverket forrige helg. På torsdag skal hele toget settes sammen.

Etter hektiske uker kan forhåpentligvis all insatsen krones med en fersk verdensrekord.

– Det er en grunn til at det heter verdensrekord. Det er fordi det ligger sykt mye arbeid i dette, sier en fornøyd landslagstrener til Bakeri.net.