
Økende interesse for kald kaffe
Stadig flere nordmenn oppdager «cold brew».
Kalde kaffedrikker har vært en voksende trend i mange år, og de fleste norske kafeer har i dag en form for iskaffe på menyen.

Vanligvis lages iskaffe ved å kjøle ned varm kaffe med isbiter. Da bevares mye av smaksbildet fra den varme kaffen, slik som bitterheten.
Men det er også mulig å lage iskaffe ved å brygge kaffe kaldt, såkalt cold brew. Når man brygger kaldt over lang tid, trekkes ikke bitterstoffene i kaffen ut. Derfor får kaldbrygget kaffe en rundere og søtere smak enn vanlig iskaffe.
Inspirasjonskurs
I utlandet har kaldbrygget kaffe vært en stor hit i flere år allerede. Ikke minst i USA, hvor mange kaffebarer selger vel så mye kald som varm kaffe.
– Nå ser vi at det er en økende interesse for kaldbrygget kaffe også her i Norge, sier Lise Raanaas Haavind, som er leder for produktutvikling, innovasjon og bærekraft i Pals Kaffe.
Hun forteller at Henning Opseth i Pals Kaffe skal holde et cold brew-inspirasjonskurs i Pals' kurslokale i Oslo onsdag 14. mai. Kurset retter seg blant annet mot ansatte i bakeri- og konditoriutsalg.
– Cold brew kan være et spennende og trendy tilskudd på kaffemenyen i mange bakerier og konditorier. Vi tror ikke at det er noe for absolutt alle, men det kan lønne seg å prøve om man driver i sentrale strøk og har mange kunder i alderen 20 til 50 år, sier Lise.
Naturlig energidrikk
Hun viser til at kaldbrygget kaffe har veldig mange fordeler.
– For det første er det enkelt å lage. Det er egentlig bare snakk om å blande sammen malt kaffe med kaldt vann og la det stå i 12 til 24 timer før kaffen siles av. I Pals selger vi en prisgunstig kaldbrygger som gjør prosessen enda enklere. Vi anbefaler utsalgssteder og kafeer å lage et konsentrat som kan blandes med vann eller melk og is før servering. Kaldbrygget kaffe har en holdbarhetstid på hele to uker, så det er praktisk å produsere opp større batcher. Det bidrar til effektiv drift, jevn kvalitet og lite svinn.
Lise erfarer at mange bakerier og konditorier vil unngå å selge energidrikker på grunn av emballasjen, selv om de er populære blant dagens unge.
– Kaldbrygget kaffe kan være et fint alternativ. Den er litt rikere på koffein enn annen kaffe grunnet doseringen, og i tillegg er smaken litt søtere. Jeg pleier derfor å kalle cold brew for en naturlig energidrikk uten tilsetningsstoffer, sier hun.
Høy inntjening
En annen fordel er at kaldbryggingen skjer uten strøm. Dermed kan kaldbrygget kaffe markedsføres som en mer miljøvennlig og bærekraftig kaffedrikk.
– Kaffe er generelt et av de mest lønnsomme produktene å selge i bakeri- og konditoriutsalg. Kaldbrygget kaffe kan selges til premiumpris i fine glass, med eller uten smakstilsetninger. Det er enkelt å lage flere ulike varianter, noe som også bidrar til mersalg. Bare vær kreativ med alt fra havremelk og vaniljesirup til appelsinzest og tonic, tipser Lise.
