Nikolai Meling fikk sin dommerdebut i konkurransen World of Bread i Nantes, Frankrike

Nikolai var dommer i Frankrike

Nylig var Nikolai Meling dommer i den internasjonale bakekonkurransen World of Bread i Nantes, Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

Landene på som havnet topp tre, var vanvittig bra.

Meling var den desidert yngste av dommerne i konkurransen, som ble arrangert 22.-24. oktober i Nantes. Det var Japan som trakk det lengste strået og vant konkurransen, knepent foran Taiwan.

– Det var 18 lag med i World of Bread og nivået blant de beste var skyhøyt. Så for meg var dette en nyttig erfaring, jeg fikk komme tett på noen av de beste og sett på teknikker og prosesser, det tar jeg med meg videre, forteller Nikolai Meling til Bakeri.net.

Mye læring

Mellom 15-20 dommere var i sving de to dagene konkurransen varte og Meling var den yngste i gruppen.

– Jeg ble tatt godt imot av de andre dommerne, det var flere av dem med mye erfaring, og jeg lærte masse. Jeg fikk en innføring i hva jeg skulle se etter rent teknisk og så måtte jeg jo smake mengder med bakervarer. Dette ga meg en pekepinn på hvordan det norske laget ligger an i en slik sammenheng.

Kan hevde oss

– Hvordan ligger Norge an i et slik selskap?

– Ganske godt. Jeg mener og tror vi kunne hevdet oss i denne konkurransen, vi hadde ikke vunnet, til det var toppnivået for høyt, men vi kunne nok klart øvre del av resultatlisten. Vår fordel er smaker og meget gode brød. Jeg er ikke like imponert over brødene fra mange av landene som deltok, og jeg tror mange av dommerne ville blitt imponert over det vi klarer å lage i det norske laget.

– Hvor kommer vi til kort da?

– Det er på showpiece. Landene på som havnet topp tre, var vanvittig bra. Showpiecene herfra var av en fantastisk kvalitet og utførelse. På dette feltet er vi ikke kommet langt nok i Norge, men dette er jo noe vi trener på og som vi har lagt trykk på det siste året. Og vi skal fortsette å søke kunnskap om hvordan vi kan bli enda bedre for å kunne ha en mulighet i konkurranser som denne, sier Meling.

Japan og Taiwans showpiecer holdt et høyt teknisk nivå.
Japan og Taiwans showpiecer holdt et høyt teknisk nivå.

Må opp en klasse eller to

Landslagssjef Kjetil Dale Aas og coach Remy Corbet var også tilstede i Nantes. Nå vurderer de å sende det norske laget i 2021.

– Toppnivået er jo meget bra, men på brød og småprodukter ville vi i hvert fall blitt lagt merke til. I Norge har vi råvarer og prosesser som gir meget gode brød, blant annet. Og jeg tror ikke vi hadde blitt marginalisert i denne konkurransen, forteller leder på BKL, Kjetil Dale Aas.

– Men på showpiece ville vi nok ikke hatt en sjanse. Japan og Taiwan, samt Kina leverte helt fantastiske showpiecer. Konkurransen var lagt opp slik at lagene kunne lage showpiecen på forhånd, men de måtte monteres på stedet. Når de stod ferdig, var det bare å bukke og anerkjenne kvaliteten. Når det er sagt så skal vi fortsette det vi har startet på, nemlig å heve kvaliteten på våre showpiecer. Vi skal hente inn ekspertise for å lære mer. Jeg synes vi leverte en god showpiece på nordisk tidligere i år, men vi må nok opp en klasse eller to og jobbe knallhardt for å være med i tetsjiktet i denne konkurransen, sier Dale Aas.

Klinisk arbeidsflyt

– Det var også veldig gøy å se på Nikolai som dømte, jeg synes han gjorde en god figur og han fikk komme tett på noen av de beste, sier Dale Aas.

– De beste lagene har en arbeidsflyt som imponerte. Lagene var ryddige og jobbet utrolig godt sammen, det var nesten klinisk inne i båsene, og alt så meget bra ut. Jeg så nøye på nye og innovative teknikker, det var kanskje det som jeg synes var mest spennende ved å være dommer. Her er det helt klart ting jeg kan ta med hjem å teste ut, sier Meling.

Powered by Labrador CMS