Et nytt datasystem skal hjelpe Bakehuset Nord-Norge med å levere riktig antall brød til Coops butikker.

Nytt system skal halvere brødsvinn

Slik skal Bakehuset Nord-Norge halvere brødsvinnet.

Publisert

Vi håper at returtallet kan stabilisere seg på et så lavt nivå som mulig.

Bakehuset Nord-Norge leverer brød og bakervarer til flere dagligvarekjeder. Det er bakeriets egne selgere som manuelt regner ut hvor mye som skal leveres til Coops butikker per dag. Målet er å levere riktig antall, slik at det verken blir tomt i hyllene for tidlig eller varer til overs etter stengetid.

Men det er vanskelig å beregne etterspørselen nøyaktig, og årlig blir rundt en million brød fra Bakehuset Nord-Norge kastet.

– Dessverre er det mye som blir kastet. Derfor har vi lenge ønsket oss et bedre system for å beregne leveransene, sier økonomisjef André Jensen i Bakehuset til Bakeri.net.

Kunstig intelligens

Ønsket er nå i ferd med å bli oppfylt, takket være LAB Nord-Norge, som er et nordnorsk senter for innovasjon og digital utvikling.

– Vi la frem problemstillingen for LAB Nord-Norge, og det viste seg å være en passende utfordring for dem. De sitter på den nødvendige tekniske kompetansen, og de ønsker å jobbe med problemstillinger innen økonomi og bærekraft.

Jensen forklarer at LAB Nord-Norge benytter seg av historiske salgsdata fra bakeriet i kombinasjon med kunstig intelligens.

– Hovedprinsippet er å bruke historiske tall til å forutsi fremtiden, noe som ikke er nytt i seg selv. Det gjorde vi tidligere også, men nå blir det satt i system. Målet er å redusere svinnet. Vi håper at returtallet kan stabilisere seg på et så lavt nivå som mulig, sier økonomisjefen.

Snart testklart

Jensen kjenner til at Mesterbakeren bruker et lignende system for sine leveranser til Rema 1000-butikkene.

– Vårt system blir spesialtilpasset oss og våre behov. Vi antar at rundt 80 prosent av volumet som varestyres vil bli kalkulert gjennom dette systemet, mens resten vil trenge mer kvalitative vurderinger. Datasystemet vil for eksempel ikke kunne håndtere introduksjon av et nytt brød. Da må vi inn og gjøre manuelle endringer. Det samme gjelder for ulike kampanjer, sier han.

Utviklingen av det nye programmet er blitt forsinket på grunn av koronakrisen.

– Vi skulle egentlig ta det nye systemet i bruk rett etter påske. Nå gjenstår det fortsatt litt på det tekniske, men vi håper på å komme i gang med testing snart. Jeg tror at systemet vil gjøre oss mer treffsikre, sier Jensen.

Rundt 80 prosent av leveransene vil bli kalkulert gjennom det nye systemet, mens resten vil trenge mer kvalitative vurderinger.
Rundt 80 prosent av leveransene vil bli kalkulert gjennom det nye systemet, mens resten vil trenge mer kvalitative vurderinger.
Powered by Labrador CMS