– Du tenker kanskje ikke over det lille Nyt Norge-merket på mat eller drikke du kjøper til daglig, men du husker det når vi spør. Og det betyr at du som forbruker, bevisst og ubevisst, tar med deg denne grunninformasjonen om at maten er norsk, når du putter kjøttdeigen eller eggene i handelkurven, fortsetter Sundqvist. At norske forbrukere vil ha norsk mat, vet vi jo fra mange ulike undersøkelser.

Undersøkelsen som ble gjort i mars 2017 av Compete, viser at hele 91 prosent av forbrukerne sier at de har hørt om Nyt Norge. 62 prosent sier i samme undersøkelsen at de alltid velger norske matvarer hvis det er mulig.

Nyt Norge er Norges offisielle opprinnelsesmerke for mat og garanterer at maten kommer fra norske gårder, som følger norske regler og at den er foredlet, pakket og distribuert i Norge. Det er en garanti forbrukerne setter pris på og ikke minst husker.

– Nå som norsk kjøttdeig skal merkes med opprinnelse utenfor EU, så bør alle norske kjøttdeigprodusenter stå i kø og søke om å få bruke Nyt Norge-garantien. Da får forbrukeren den informasjonen de trenger og slipper å ta fram forstørrelsesglasset og lure på om kjøttdeigen er norsk, argentinsk eller tysk. Nyt Norge er den best kjente veiviseren til norsk opprinnelse. Det bekrefter denne undersøkelsen, avslutter Sundqvist.