Sist gjester kunne nyte kaker i tradisjonsrike Halvorsens Conditori i Prinsens gate, var 17. mai i 2014. Etter det har bygningen gjennomgått omfattende oppgradering og nå er det snart klart for gjenoppstandelsen, til glede for kakehungrige osloborgere.

Halvorsens Conditori åpnet dørene for første gang i 1881 og etter oppgraderingen skal lokalene settes tilbake til den originale standen det var den gang.

Den forrige driveren av konditoriet, Georg Düller, opprinnelig fra Graz i Østerrike, gikk bort i løpet av byggeperioden og familien ønsket ikke å drive videre. Nå er det klart at nye drivere har overtatt leiekontrakten med Stortinget, og det jobbes mot en åpning i april-mai.

Viderefører tradisjonen

– Vi ønsker å drive et moderne wienerkonditori, men ønsker også å videreføre enkelte av tradisjonene som Halvorsens Conditori har stått for. Vi vil se mot både tysk og fransk tradisjon, men hvilke kaker som vil stå i disken gjennom uken vil være opp til vår sjefskonditor , sier styreleder i Halvorsens Conditori, Jørn Ødegård.

De nye driveren har fått med alle oppskrifter fra Düllers periode ved konditoriet, samt en del historisk interiør og bilder, og noe skal være med videre i ny drift.

– Vi skal ha med noen produkter som kunder kjenner igjen, men samtidig vil vi la vår nye sjefskonditor skape sin egen stil og sette sitt eget preg på produktene, sier Ødegård.

Stortinget, som eier bygget, har bestemt at Halvorsens Conditori skal settes tilbake til original stand, som det var ved åpningen i 1881.

Stortinget, som eier bygget, har bestemt at Halvorsens Conditori skal settes tilbake til original stand, som det var ved åpningen i 1881.

Foto: Jørn Ødegaard

Kaker og smørbrød

 – Hva annet havner på menyen?

– Vi skal satse på kaker og danske smørbrød og så klart god kaffe. Dette vil være bærebjelken i menyen. Vi har ennå ikke satt konseptet helt, vi jobber med det akkurat nå. Vi vurderer også utvidet åpningstid med noe servering på ettermiddag/kveld, men dette vil ikke bli en restaurant. Det blir i tilfelle enklere varmretter, sier Ødegård.

– Så tror vi det kanskje er et marked for frokost. Vi vurderer også tidlig åpning for å kunne tilby dagens første måltid til folk på vei på jobb. Dette er jo en flott beliggenhet, rett utenfor stanser det over 70 trikker og busser hver time, så kundegrunnlaget burde være tilstede. Vi har heller ikke ennå bestemt oss for om vi skal ha åpent seks eller sju dager i uka, alt dette skal vi finne ut av nå de neste to månedene, sier styrelederen.

Vil være annerledes

– Vi er veldig optimistiske nå et par måneder før åpning. Vi ønsker å skape et serveringssted som ikke er som alle andre, både med tanke på produkter og atmosfære. Vi tror det er et marked for håndverkskaker i Oslo, sier Jørn Ødegård, som legger til at de akkurat nå skal besette de forskjellige rollene i konditoriet og ber interesserte konditorer om å ta kontakt.