Lantmännen Unibake har signert helsemyndighetenes intensjonsavtale for et sunnere kosthold. Et viktig mål i denne avtalen er å redusere befolkningens inntak av tilsatt sukker. Dette tar Lantmännen høyde for i sitt daglige innovasjonsarbeid, og nå lanserer selskapet en bolle helt uten tilsatt sukker.

– Å kutte ut tilsatt sukker er utfordrende i gjærbakst, da sukkeret spiller en viktig rolle i bakeprosessen. Vi ønsket likevel å gjøre et forsøk, og det ble naturlig for oss å starte med sjokoladebollen, som er vår bestselger, sier Anette Andersen, kategorisjef i Lantmännen Unibake.

Lantmännen Unibake
  • er et ledende internasjonalt bakerikonsern med ekspertise på frosne og ferske bakervarer for storhusholdning og detaljhandel
  • eies av Lantmännen, et samvirkeforetak eid av svenske bønder
  • har cirka 120 ansatte i Lantmännen Unibake Norge, som har hovedkontor på Langhus utenfor Oslo

Hun forteller at det i utviklingsarbeidet var svært viktig ikke å gå på kompromiss med verken smak eller bakeegenskaper sammenlignet med en tradisjonell bolle bakt med sukker.

Inneholder inulin

Den nye sjokoladebollen uten tilsatt sukker inneholder inulin, som er et fiber fremstilt fra sikorirot. Dette bidrar til å gi bollen et fiberinnhold på hele 6,3 gram per 100 gram. Sammen med kardemomme og hele 12% sjokoladebiter uten tilsatt sukker, gir det en søt og god smak som minner svært mye om en vanlig sjokoladebolle.

– Bollen er allerede testet av mange kunder, og tilbakemeldingene er helt fantastiske. Noen synes til og med den er bedre enn vanlig sjokoladebolle! Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet. Bollen ser ut som, og håndteres, helt likt som andre boller. Dette gjør en travel hverdag enklere for kundene våre, sier Gunnar Thor Ragnarsson, fag- og utviklingssjef i Lantmännen Unibake.

Sukkerforbruket på vei ned

Ifølge Helsedirektoratet har sukkerforbruket i Norge gått ned 27% de siste ti årene, mens inntaket av fiber har økt. Likevel er kostens innhold av tilsatt sukker fortsatt høyere – og fiber lavere, enn anbefalt.

Undersøkelser Ipsos har gjort for Lantmännen Unibake viser at forbrukeren opplever boller uten tilsatt sukker som et attraktivt, unikt og sunnere alternativ. Høyt fiberinnhold oppleves som positivt.

– Dette viser at det både er et marked og et behov for produkter uten tilsatt sukker, selv innenfor kategorier som inneholder typiske nytelsesprodukter, sier Anette Andersen.