Det de aller fleste bruker i dag er kjevlepar eller satellitt-rollere, som til tross for sin aldrende teknologi, er relativt velfungerende.

Lompa sprekker

Det som trigget Josef Filtvedt til å finne en ny kjevlemetode, er at med dagens kjevlepar og multi-rollere, får man rette linjer i deigen når den kjevles. Dette kan være et problem med forskjellige typer flate produkter, som for eksempel lefser og lomper. De kjevles i en rett linje og deigen får rettlinjet struktur. Når man da bretter lompa over pølsa langs kjevlestrukturen, kan den sprekke. Produktene får rettlinjede strukturer som øker sjansen for sprekker.
– Vi ønsket å lage en kjevle som kjevlet ut deigen på en annen måte enn i rette bevegelser for å unngå denne ugunstige rette strukturen i deigen. Etter fem år med utvikling og testing har vi nå funnet opp noe som vi mener fungerer bedre. Vi kaller den en Orbit-Roller, som fungerer slik at den bruker 22 konevalser, 11 kjevler til høyre og 11 kjevler til venstre, alle med skrå innløpsside. Resultatet blir kjevling i mange, sirkelformede striper, som gjør at deigen blir helt fri for rette linjer og den blir mye løsere og lettere å jobbe med, sier teknisk sjef i Dynatec, Josef Filtvedt.
En deig som settes i svingninger får endret konsistens kalt «tiksotropisk», jfr. US patent 5804225.

Smidigere deig

Deigen blir med denne metoden også smidigere og vil henge bedre sammen, dessuten blir sluttproduktet mer formstabilt.

Deigen blir jevnere og får en bedre struktur som vil gi sluttproduktet en stabil form.

Foto: Dynatec

– Vi har testet mye med denne metoden, og vi ser at deigen blir veldig skånsomt behandlet. Deigstrukturen totalt sett blir optimalisert for tynne produkter, men den fungerer også veldig bra på for eksempel hveteprodukter. Melmengden som behøves kan også reduseres betydelig, da de små kjevlene lager en liten vibrasjon av de hurtige bevegelsene, og melet som tilsettes vibrerer og legger seg jevnere over deigteppet, forteller Filtvedt.

Orbit-roller

Orbit-roller, en helt nyutviklet kjevleteknologi som kjevler deigen i små, hurtige bevegelser i sirkelbue. Deigen blir jevnere og får en bedre struktur som vil gi sluttproduktet en stabil form. Den kan doble deigbredden fra f. eks. 30 cm til 60 cm og redusere tykkelse fra 30 mm til 5 mm i ett trinn. Orbit-Roller kan regulere deigbredden for å minimere avskjær på sidene. Maskinen vil bli kompakt og selv om prisen ikke er helt klar ennå, vil den bli betydelig rimeligere enn for eksempel en multi-roller. Prototypen er akkurat ferdig og leveringer starter i 2017. 

Utviklingsprisen er om lag tre millioner kroner og løsningen er i sin helhet utviklet av Josef og Werner Filtvedt i Dynatec med god hjelp av to dyktige ingeniørstudenter.

– Hvem kommer til å kjøpe denne kjevlemaskinen?
– Vi tror at alle som lager tynne produkter vil ha nytte av denne maskinen, og en tynnbrødbaker skal ha den første maskinen vi ferdigstiller. For vår del er dette en internasjonalt satsing. I Norge vil vi også selge en hel del av disse da den vil bli mye billigere enn en multi-roller og mye mer kompakt. Denne maskinen kan inngå i enhver kjevlelinje og vil gi et bedre resultat enn det som finnes per i dag. Vi skal samarbeide med eksisterende produsenter av kjevlelinjer og kun levere Orbit-Roller, sier Filtvedt.

Med Orbit-roller får deigen blir jevnere og får en bedre struktur som vil gi sluttproduktet en stabil form.

Foto: Dynatec