Ny innretning i NM Sunn mat i farta

I år retter konkurransen seg mot de ansatte i bakerier og andre serveringssteder som tilbyr mat i farta.

Publisert

I 2023 er det de ansatte som skal sende inn forslag.

NM Sunn Mat i farta er en konkurranse for alle som serverer og tilbyr mat til folk i farta. Konkurransen skal inspirere og bidra til at det blir lettere for folk å velge sunnere og mer næringsrik mat når de er «på farta».

Konkurransen arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Norges Frukt og grønnsaksgrossisters forbund og Sjømat Norge. Sammen ønsker de å motivere tilbydere av mat i farta til å sette mer frukt, grønt, grovt og sjømat på menyen.

— Matomgivelsene våre har hatt en massiv utvikling de siste 50 årene. Vi påvirkes til å ta dårlige valg overalt, noe som har resultert i at hele 7 av 10 nordmenn er overvektige. Blant all bollelukten og fristende saftige burgere må sunne valg promoteres godt, og alternativene som tilbys må være innbydende og passe behovet til kunden der og da, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, i en pressemelding.

Samarbeid må til

Målet om å øke forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat er en del av innsatsområde 4 under Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Dette er også i tråd med Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger.

— Dessverre går forbruket i feil retning. I stedet for å se en økning i forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat blant forbrukere, ser vi en nedgang. Samarbeid er helt nødvendig for at dette skal kunne endres. Alle som selger og serverer mat må bidra til at det skal være lett å ta gode valg. Målet med konkurransen er å være en positiv bidragsyter til at flere serveringsteder får en «drive» til å gjøre enda mer for å selge og tilby mer av det sunne, uttaler Sagen.

De gode ideene

Hun erfarer at mange mat i farta-tilbydere synes det er utfordrende å inkludere både grønt, grovt og sjømat i én og samme rett eller produkt. Sagen tror imidlertid at kjøpmennene og andre ansatte som arbeider på utsalgsstedene kanskje brenner inne med noen ideèr til produkter og retter som kunne oppfylt alle kriteriene og samtidig truffet kundens behov og ønsker.

— Målet med konkurransen i år vil derfor være å få frem de gode idéene. Kanskje ender det med produktutvikling eller at retten settes på menyen senere. I 2023 er det derfor de ansatte som skal sende inn forslag til retter som de tror passer godt til deres kundesegment og som ville solgt godt på sitt arbeidssted, forklarer Sagen.

Rettene skal bestå av sjømat, grove kornprodukter og grønt. Det er virksomhetene som melder sin interesse for å delta og som oppfordrer sine ansatte til bli med i konkurransen. Påmeldingsfristen for NM Sunn mat i farta er 25. august.

Powered by Labrador CMS