Er er noen av etikettene som vil bli å finne på blant annet brød fra Bakehuset.
Er er noen av etikettene som vil bli å finne på blant annet brød fra Bakehuset.

Ny etikett på brød

Flere kjente merkevarer går sammen for å hindre matsvinn i husholdningene. Blant dem er Bakehuset. Etiketter på emballasjen skal bidra til å endre vanene våre.

Publisert Sist oppdatert

Noen dager gamle brød kan brukes til mye; alt fra ett godt måltid, som tilbehør til maten eller desserter.

Matredder-appen To Good Too Go skal samarbeide med blant annet NorgesGruppen-bakeriet Bakehuset, Prior, Lerum, Synnøve Finden og Munsj for å hjelpe forbrukerne å redde mer mat.

Flere enkeltprodukter, deriblant en rekke dagsferske brød, gulost og egg skal prydes med tips til hvordan forbrukerne kan unngå å kaste rester. Bakgrunnen er at nærmere halvparten av alt matsvinnet i Norge skjer i husholdningene. Det er også her reduksjonene i matsvinn har gått saktest de siste årene.

Etiketter med budskap som «Sprøtt forslag – lag krutonger av restene» på brød eller «Tipp topp topping – alt blir bedre med smelta ost» på gulosten blir å se i butikkhyllene, og på millioner av produkter utover høsten.

– I dag kaster vi i snitt 43 kilo spiselig mat i året på hjemmebane, tilsvarende hver femte handlepose. Samtidig så viser undersøkelser fra Norstat at ni av ti nordmenn ønsker å gjøre mer for å redusere sitt matsvinn og redde mer mat, daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson, og legger til:

– Det vil vi hjelpe dem med, og det er også vårt ansvar. I bransjeavtalen hvor departementene, bransjeorganisasjonene og bedriftene har forpliktet seg til en felles innsats for kutt i matsvinn har de også forpliktet seg til å hjelpe forbrukerne å redusere deres.

Bakehuset er med

Etikettene inneholder ulike budskap som skal få forbrukerne til å tenke kreativt om hva de kan gjøre med rester, eller triks for å sjekke holdbarhet.

Innsiktsarbeid Too Good To Go har gjort viser nemlig at vi oftest lander på å kaste matvarer vi er i tvil om.

– Samtidig ser vi at det ofte bare er en liten “dult” – en påminnelse – som skal til for at man heller tar vare på maten. Disse etikettene skal fungere nettopp som det.

Brød og bakevarer er det vi nordmenn oftest kaster, og Gry Thomsen, markedssjef i Bakehuset, forteller at det er noe de ønsker å bidra til å endre.

– Bakehuset støtter opp om denne satsningen fordi vi vet at brød er en av de varegruppene vi kaster alt for mye av. Noen dager gamle brød kan brukes til mye; alt fra ett godt måltid, som tilbehør til maten eller desserter. Sammen med Too Good To Go ønsker vi å inspirere forbrukerne til å bruke opp hele brødet, sier Thomsen.

Powered by Labrador CMS