Puteri Myransandri (t.v.) og Jessica Li er gründerne bak den nye appen Savvie.
Puteri Myransandri (t.v.) og Jessica Li er gründerne bak den nye appen Savvie.

Ny app skal forbedre lønnsomheten i bakerier

Gründerne bak den digitale assistenten Savvie har som mål å hjelpe bakerier med å redusere svinnet, effektivisere driften og forbedre lønnsomheten.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å ta tak i problemet før det oppstår.

For noen år siden ble Too Good To Go lansert i Norge, og i dag benytter veldig mange bakeriutsalg og andre serveringssteder denne tjenesten. Too Good To Go er en app der spisesteder kan selge overskuddsmat for en billig penge ved stengetid. Dette er mat som ellers ofte ville blitt kastet.

– Too Good To Go er en veldig god løsning på slutten av dagen. Men vi ønsker å ta tak i problemet før det oppstår. Vårt fokus er derfor på forebygging, sier Jessica Li, som er en av de to gründerne bak den nye appen Savvie.

Li er opprinnelig amerikansk, men kom til Norge for å skrive en masteroppgave om bærekraft og fornybar energi ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Deretter tok hun flere kurs i innovasjon og bærekraft ved Copenhagen Business School (CBS) i København, før hun fikk en trainee-stilling i Statkraft. Senere begynte hun i Deloitte, hvor hun blant annet var ansvarlig for å skrive en rapport på vegne av EAT Foundation.

– Det var gjennom dette arbeidet at jeg ble interessert i mat og konsekvensene av matkasting, forteller hun.

Savvie

  • er startet av Jessica Li (siviløkonom med spesialisering innen bærekraft og innovasjon) og Puteri Myransandri (sivilingeniør og ekspert innen forretningsdrift)
  • har fått 2 millioner kroner i gründerstøtte fra Antler og Innovasjon Norge
  • tilbyr en brukervennlig digital assistent/app som baserer seg på maskinlæring
  • har som mål å hjelpe bakerier og kafeer med å øke lønnsomheten, effektivisere driften og redusere matsvinn
  • er nå i gang med et pilotprosjekt med tre ulike bakerier i Oslo (Åpent Bakeri, Baker Hansen Schultzgate og Soho Urban Eatery

 

Store konsekvenser

I januar i år startet Li på Antlers gründerprogram, og der ble hun kjent med sivilingeniøren Puteri Myransandri. Det viste seg raskt at de delte den samme interessen for å jobbe med bærekraft og matsvinn. Begge ønsket å starte et selskap som kunne bidra med noe positivt; ikke bare for verdensøkonomien, men også for miljøet.

– Vi begynte med å sette oss inn i matkasting og konsekvensene av matkasting. Bare her i Norge kaster vi 380 tonn mat i året. Det tilsvarer 74 kilo mat per innbygger per år, og målt i karbonutslipp er dette det samme som å ha 280.000 biler kjørende rundt på veiene våre i ett år. I tillegg til at dette er skadelig for planeten vår, er det veldig skadelig for verdensøkonomien. Mange milliarder i potensielle inntekter går tapt i matindustrien hvert år, sier Li, og legger til at det å redusere matkasting har vist seg å være et av de aller mest effektive klimatiltakene.

– Derfor er det så viktig å gjøre noe med nettopp dette.

Ofte basert på gjetting

Li og Myransandri begynte å lete etter årsakene til at bedrifter i matbransjen kaster så mye mat.

– Vi intervjuet 60 ulike matbedrifter i Norge. Og det som mange sa, var at de aldri vet sikkert hvor mange som kommer, hva de vil ha og hvor mye de vil kjøpe. Så de må bare gjette, og det er vanskelig. De som driver et bakeri eller en kafe har som regel bare magefølelse og tidligere erfaring å basere avgjørelsen sin på. Som regel er det også slik at de som driver bakerier og restauranter er mest interessert i å bake og lage mat, og mindre interessert i administrativt arbeid. Her så vi derfor et stort potensial til å hjelpe, forklarer Li.

Slik oppsto ideen til en brukervennlig app som kan hjelpe bakerieiere og andre med å ta bedre og raskere avgjørelser på hvor mye de skal bestille inn eller produsere hver dag.

– Tanken er at de skal registrere data fra sin egen business i appen, og etter hvert som appen får inn mer og mer informasjon, vil den også kunne gi mer og mer nøyaktige svar. Savvie har en algoritme som gjør at den kan se historiske data om salg og matsvinn opp mot faktorer som vær, trafikk og sesong. Appen kan integreres med flere ulike salgssystemer, slik at registreringen av salgsdata skjer av seg selv. I en hektisk hverdag er det også en stor fordel at Savvie er en mobil løsning. Eiere og ledere av bakerier er ofte ansvarlige for veldig mye forskjellig, og de har hektiske dager. Derfor er det ikke alltid så lett å finne tid til å sette seg ned foran pc-en og gjøre beregninger. Men mobilen har de med seg hele tiden, og i ledige stunder kan de enkelt gå inn og sjekke Savvie.

Pilotprosjekt i tre måneder

Tre ulike bakerier i Oslo er nå med i et pilotprosjekt for å teste ut og videreutvikle Savvie: Soho Urban Eatery, alle utsalgene til Åpent Bakeri og Baker Hansen Schultzgate.

– Pilotprosjektet skal vare i tre måneder, og vi er nå inne i måned nummer to. Resultatene så langt er lovende. Baker Hansen Schultzgate har for eksempel redusert butikkens svinn med 49 prosent og økt lønnsomheten med 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Li, og legger til at ingen behøver å være redde for at jobben deres skal bli erstattet av en app.

– For det er ikke vårt mål i det hele tatt. Målet vårt er å gjøre hverdagen til de ansatte i bakerier og kafeer enklere, slik at de kan bruke mer tid på de oppgavene som de virkelig elsker, slik som baking og kundekontakt.

– Superinteressert

Daglig leder for Baker Hansen Schultzgate, Stian Dahle, forteller at han selv har tenkt på behovet for en app som Savvie.

– Det kan ofte være vanskelig å regne ut hvor mye vi skal bestille per dag. Og under koronakrisen har det vært ekstra vanskelig. Så da Jessica og Puteri kom innom og fortalte om Savvie var jeg superinteressert og sa med en gang at jeg gjerne ville hjelpe dem med å komme i gang, forteller Dahle, som nå deltar i pilotprosjektet.

– Systemet er ikke feilfritt ennå, men det er gøy å se at det blir bedre og bedre for hver dag som går. Og dette vil ikke bare handle om å redusere svinnet, men også om å øke salget. Noen dager kunne vi solgt mer enn vi gjør i dag, og forhåpentligvis vil Savvie hjelpe oss med å peke ut disse dagene etter hvert, sier han.

Forbedringspotensiale

Jessica Li erfarer at de fleste bakerier og kafeer planlegger for et svinn på mellom 10 og 15 prosent per dag.

– Og i det ligger et stort forbedringspotensial. Med Savvie vil vi forhåpentligvis kunne redusere mye av dette svinnet, men ikke absolutt alt. Så det vil fortsatt være behov for Too Good To Go også, forsikrer hun.

Powered by Labrador CMS