Tiril Sjåstad Christiansen finner ut hvor mye brød som kastes hver år i programmet "Matsjokket" på NRK.

NRK Matsjokket: Vi kaster 104 millioner brød

Hvert år er det et svinn på 104 millioner brød i Norge. Hvordan kan vi utnytte tørt og gammelt brød bedre, spurte programlederne i Matsjokket på NRK.

Publisert Sist oppdatert

Norske husholdninger kaster hvert år 65 millioner brød.

Fokus på svinn er stort i norsk matbransje for tiden, og NRK sender i disse dager en serie som tar for seg hvordan vi utnytter matressursene våre.

Serien Matsjokket viser mengden matsvinn på nært hold og viser hvordan vi bedre kan ta vare på ressursene. Programleder er Christer Rødseth, kjent kjøkkensjef og kaptein på kokkelandslaget.

Vi kaster for mye

I episoden om brødsvinn på NRK1 er det Tiril Sjåstad Christiansen (programleder i Farmen Kjendis) som får opplæring av Christer om hvordan hun bedre kan bruke tørt og gammelt brød i matlagingen hjemme.

Norske husholdninger kaster hvert år 65 millioner brød – en enorm mengde mat. Det er en katastrofe for kloden, sier Rødseth i programmet. Han sier at om lag en tredjedel av all mat i verden går i søpla.

Sløsing med matressurser

Store ressurser går med for å lage disse brødene som enten havner i søpla hjemme hos forbruker, eller går til dyrefôr, ved retur fra butikk. På sikt er det ikke bærekraftig å bruke en kvadratmeter kornåker for å lage ett brød, når vi vet hvor mye som kastes.

Episoden om svinn på brød og bakervarer er i stor grad rettet mot forbruker og hva de kan gjøre for å minimere mengden brød som går i søpla. Christer Rødseth viser hvordan brødvarer som har blitt tørre kan fungere utmerket som føde, med litt behandling. Hovedbudskapet er å lukte, kjenne og smake på mat utgått på dato, før den går i søppelbøtta.

Retur fra butikk

Men Tiril Sjåstad Christiansen får også se hva som skjer med brød og bakervarer som ikke blir solgt i dagligvarebutikkene. Hun tar turen til en Coop Extra-butikk og følger gårsdagens usolgte varer tilbake til bakeriet, der de ble produsert kort tid i forveien. Her blir overskuddsbrødene kvernet og sendt av gårde til dyrefôr.

Ordningen med retur av usolgte brød og bakervarer fra dagligvarebutikk tilbake til bakeri, utgjør også en betydelig del av svinnet på brød. Det kastes (svinn er mer riktig begrep her, det aller meste går til dyrefôr og ikke i søppelbøtta) om lag 39 millioner usolgte brød i norsk dagligvarebransje hvert år. Det aller meste går til dyrefôr, men regnes som svinn på grunn av dårlig utnyttelse av råvarene.

Ifølge en undersøkelse Coop har gjort hos sine medlemmer, er dagsferske brød det viktigste når de skal kjøpe brød på butikken. Da må det produseres nok brød. Og da ligger det an til svinn.

Det kommer ingen konklusjoner på hvordan svinnet kan minskes i den første delen av verdikjeden, det er først og fremst fokus på problemstillingen. Mens det i husholdningene oppfordres til å utnytte maten bedre enn vi gjør det i dag.

Nøkkeltall:

– Hver og en av oss kaster 42,6 kilo spiselig mat hvert år.

– Hver og en av oss kaster 9,3 brød i året.

– Det kastes 3 brød i sekundet, døgnet rundt, året rundt.

– Forbruker kaster 65 millioner brød i året, mens det kastes (svinn er et riktigere ord, da det går til dyrefôr) 39 millioner brød i dagligvarebutikkene.

– Det trengs en kvadratmeter kornåker for å produsere ett brød.

Programmet ble sendt 20. november, men du kan også se det i NRKs nettspiller.

Powered by Labrador CMS