Ivar Halvorsen AS har en 138 år lang historie og drives i dag av fjerde generasjon Halvorsen/Lang. Bakeriet og konditoriet på Hvidts plass i Sandefjord er på folkemunne kjent som Baker Halvorsen, og navnet vil det beholde selv om Nøtterø Bakeri altså snart tar over.

— Vi har hele tiden hatt et ønske om at Hvidts plass skal fortsette å ha et bakeriutsalg etter at vi gir oss, slik det har vært siden 1882. Derfor er vi veldig glade for at Nøtterø Bakeri vil føre denne tradisjonen videre, sier daglig leder Bente Aven Lang i en pressemelding.

Nøtterø Bakeri kommer imidlertid til å flytte hele produksjonen fra Hvidts plass til egne produksjonslokaler på Nøtterøy.

— Vi skulle gjerne sett at også produksjonsanlegget ble opprettholdt, men vi må bare erkjenne at det ikke lot seg forsvare økonomisk. Det ser ut til at tiden der hvert bakeriutsalg har eget produksjonsanlegg er på hell, sier Lang.

Hans Martin Lang og Bente Aven Lang utenfor bakeriet familien har drevet i en årrekke. Nå tar Terje og Eigil Næss i Nøtterø Bakeri over stafettpinnen.

Hans Martin Lang og Bente Aven Lang utenfor bakeriet familien har drevet i en årrekke. Nå tar Terje og Eigil Næss i Nøtterø Bakeri over stafettpinnen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Ivar Halvorsen AS
 • ble stiftet 17. april 1879 av bakermester Wilhelm Halvorsen
 • har siden 1882 hatt tilhold på Hvidts plass i Sandefjord
 • har blitt drevet av familien Halvorsen/Lang i fire generasjoner
 • satte i 1995 Guinness-rekord med verdens lengste bløtkake i anledning Sandefjord bys 150-årsjubileum
 • omsatte i 2016 for 17,1 millioner kroner og har 25 årsverk
 • ble ledet av bakermester Hans Martin Lang fra 1972 til 2010, mens hans kone Bente Aven Lang har drevet selskapet etter 2010

Mye blir som før

Mye vil likevel forbli som før hos Baker Halvorsen. I tillegg til at navnet Ivar Halvorsen AS videreføres i et nystiftet aksjeselskap, vil kundene kunne bestille mange av de samme produktene som i dag. Interiøret skal heller ikke endres.

Det har lenge vært kjent at ingen av barna til ekteparet Bente Aven Lang og Hans Martin Lang kom til å ta over bakeri- og konditoribedriften som familien har drevet i fire generasjoner.

— Det er viktig at barna kan holde på med det de ønsker. Min far sa alltid til meg at jeg skulle jobbe med det jeg selv ville, derfor er det viktig at jeg gjør det samme til mine barn, har Hans Martin Lang tidligere fortalt Bakeri.net.

20 mister jobben

Prosessen med å finne en aktør til å videreføre bakeri- og konditoritradisjonen på Hvidts plass har vært lang for ekteparet Lang. Det var viktig for dem å finne en solid håndverksbaker og en løsning som kan stå seg i mange år fremover. Etter samtaler med både ansatte og andre eksterne aktører stod Nøtterø Bakeri igjen som det beste alternativet.

Nøtterø Bakeri & Konditori AS
 • Nøtterø Aktiebakeri ble stiftet av Olaf Bjønnes i 1898
 • skiftet navn til Nøtterø Bakeri & Konditori A/S i 1924
 • ble kjøpt av Alf Næss i 1965
 • ble overdratt til sønnene Terje og Eigil i 1980
 • kjøpte opp Le-Ni bakeri i 1985
 • er i dag lokalisert på Nøtterøy med 50 årsverk

 

— Vi deler det samme verdigrunnlaget for baker- og konditorfaget, samt erkjennelsen om at dette handler om å gi kundene en god opplevelse. Vi føler oss trygge på at Nøtterø Bakeri har alle forutsetninger for å bli tatt godt i mot av Sandefjords befolkning, sier Bente Aven Lang.

23. desember er siste gang hun og mannen åpner dørene til Baker Halvorsen som drivere. Fra nyåret vil produksjonen avvikles. De ansatte er blitt informert om at det medfører en nedbemanning av 20 årsverk.

— Våre medarbeidere som har stått på og gjort en god jobb i mange år har nå fått en tung beskjed. De skal få tett oppfølging i den videre prosessen. Det er ingen lett beslutning å legge ned arbeidsplasser. Men vi føler oss trygge på at Nøtterø Bakeri er en løsning som vil stå seg langt inn i fremtiden, sier Bente Aven Lang.

Det gjør at vi ikke er like sårbare for konkurransebildet i dagligvarehandelen.

Vil ivareta følelsen

Nøtterø Bakeri & Konditori har i dag seks egne utsalg rundt om i Vestfold.

— Det gjør at vi ikke er like sårbare for konkurransebildet i dagligvarehandelen. Ved å etablere oss i Sandefjord ønsker vi å ivareta byens baketradisjoner. Vi vil vise byens befolkning at vi kan produsere kortreist mat av høy kvalitet på samme måte som Baker Halvorsen har gjort, for vi vet at det tilbudet verdsettes og at etterspørselen finnes, sier Terje Næss, som eier og driver Nøtterø Bakeri sammen med broren Eigil Næss.

De ønsker å ivareta den gode bakerifølelsen hos Baker Halvorsen selv om selve produksjonen altså flyttes ut av lokalet.

— Vi vil derfor ha fokus på videreforedling og steking av produkter i utsalget. Kundene vil finne igjen mange av de samme produktene – bakt etter de samme oppskriftene som før. I tillegg vil Sandefjord befolkning få nyte godt av mange nye og spennende produkter, lover Næss.