I september 2018 reiser norske Åsta Tufto sammen med resten av teamet som jobber med Tor Stubbe mot det som er et uoffisielt VM i sjokolade.

Men først skal det trenes.

– Vi trener mye. Det går med mange ettermiddager og helger til øving og reseptutvikling. Vi er et godt team rundt Tor, og vi jobber også sammen på dagtid, forteller Åsta til Bakeri.net.

Åsta Tufto vil gjerne starte for seg selv på sikt, kanskje hjemme i Norge.

Åsta Tufto vil gjerne starte for seg selv på sikt, kanskje hjemme i Norge.

Åsta Tufto/ Privat

Utdannelse i Danmark

Jenta fra Lillehammer har fått drømmen oppfylt da hun tidligere i høst fikk lærlingplass under den danske sjokolademester, Tor Stubbe.

– Jeg har alltid vært interessert i matlaging og har vært mye på kjøkkenet sammen med mamma, men det er først de senere år at jeg tenkte på konditor som en yrkesvei. Da jeg forstod at dette var noe jeg ville satse på, valgte jeg å starte utdannelse i Danmark, forteller Tufto.

Først utdannelse i København, så et halvt år i London i lære hos den beste chocolatier i England, William Curley.

– Utrolig lærerikt. William Curley er meget dyktig og jeg lærte helt vanvittig mye. Veldig spennende tid for meg, sier Tufto.

Så gikk turen videre til Frankrike, hvor Tufto jobbet som konditor på et slott.

– Frankrike var også veldig gøy og lærerikt. Jeg var den eneste konditoren som jobbet der og fikk være med på bryllup, barnedåp og bursdager. Også veldig spennende og jeg føler at jeg lærte veldig mye om faget mitt.

Hektisk høst

Så drar Åsta tilbake til København og får lærlingplass hos Tor Stubbe, som er konditorsjef på restaurant Bojesen. Han er også kjent som den beste chokolatier i Norden.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg fikk tilbud om lærlingplass hos Tor. Han er en utrolig dyktig fagperson, og jeg regner med å lære veldig mye. Jeg gikk rett inn i treningen til Nordic og Balticum delfinalene av World Chocolate Masters, så det har vært en hektisk høst. Planlegging er essensielt før slike konkurranser, så det har vi brukt mye tid på. Men også utvikling av resepter og prøving og feiling helt til vi føler det stemmer, sier Tufto.

Tor Stubbe i full konsentrasjon under delfinalen av World Chocolate Masters tidligere i høst.

Tor Stubbe i full konsentrasjon under delfinalen av World Chocolate Masters tidligere i høst.

Anders Grabow

Jobber mot 2018

Forberedelsene til VM i september 2018 er allerede i gang i København.

– Konkurransen kommer til å vare i tre dager så det gjelder å være meget godt forberedt hvis man skal ha mulighet til å vinne dette. Og det er vi i full sving med nå om dagen.

– Hvorfor ble du konditor?

– Jeg synes det er utrolig morsomt å være kreativ og slik sett så passet konditori veldig godt for meg og det å lage ting som både ser veldig bra ut og smaker veldig godt, synes jeg er gøy. Jeg synes at konditori er grenseløst, det er masse forskjellige former og konsistenser og det gjør det så utrolig spennende og gøy.

Fremtid i Norge

– Hva er planene fremover?

– Jeg kommer til å være hos Tor til jeg er ferdig med læretiden, ut 2018. Så har jeg en drøm å starte noe for meg selv i fremtiden, noe som er unikt. Gjerne hjemme i Norge. Men på kort sikt så ønsker jeg bare å skaffe så mye lærdom og kunnskap som mulig, sier Lillehammerjenta.

– Jeg har også fått muligheten til være med på det danske landslaget fra januar 2018, og da er det muligheter for både EM og VM, så det ser jeg på som en stor mulighet for meg.

– Følger du med på det norske Konditorlandslaget?

– Ja, og jeg synes det er utrolig gøy at de har tatt noen store steg. Jeg håper at jeg får en mulighet på det norske laget en gang i fremtiden, avslutter Åsta.