Hedvig Bourbon er oppvokst i Oslo, men har bodd i New York de siste 20 årene. Hun er bosatt i bydelen Brooklyn sammen med sin franske ektemann og deres tre barn, som nå er 15, 11 og 8 år gamle.

— Jeg var hjemmeværende husmor i mange år, men etter hvert som barna ble større begynte jeg å tenke på hva annet jeg kunne gjøre. Jeg fikk øynene opp for hjemmelagde knekkebrød da vi var på ferie i Norge en sommer. Det var tanten min som hadde bakt, og jeg tenkte med en gang at «dette kan jeg gjøre!»

Da Bourbon kom hjem til New York igjen begynte hun umiddelbart med prøvebaking.

Hedvig Bourbon i sving på kjøkkenet som hun leier fast to dager i uken.

Hedvig Bourbon i sving på kjøkkenet som hun leier fast to dager i uken.

Foto: Jean Bourbon

— I arbeidet med å utvikle oppskriften min bakte jeg masse knekkebrød til familie og venner. En dag fant jeg den perfekte oppskriften, og siden har det gått slag i slag. Jeg tok med meg knekkebrødene rundt til ulike butikker i Brooklyn, og etter en stund begynte bestillingene å tikke inn. «Dette var kjempegodt, kan vi få en kasse til», var den typiske tilbakemeldingen jeg fikk.

Kontaktet av dagligvarekjeder

Kun to år senere leverer Bourbon knekkebrød til nærmere 30 butikker og restauranter i New York og rundt ti butikker andre steder i USA. I tillegg selger hun knekkebrødene sine via nettstedet Etsy.com.

— Jeg leier et industrikjøkken to dager i uka, og sper på med en dag i helgen dersom jeg har veldig mange bestillinger en uke. På bakedagene mine jobber jeg fra syv på morgenen til åtte på kvelden for å utnytte det mest mulig. Jeg har nå to deltidsansatte som jobber for meg. Mannen min og den eldste sønnen min hjelper også til ganske ofte.

Bourbon forklarer at produksjonen fortsatt skjer på samme måte som da hun bakte hjemme til familie og venner.

— Jeg er veldig opptatt av å tilrettelegge for sunn vekst. Nå er Norwegian Baked en liten og lokal håndverksbedrift som leverer til utvalgte spesialbutikker. Jeg har blitt kontaktet av både dagligvarekjeder og flyselskaper, men slik som bedriften drives nå har jeg ikke kapasitet til å produsere for så store kunder. Likevel utelukker jeg ikke å gjøre det i fremtiden.

Foto: Jean Bourbon
Et eget produksjonslokale

I første omgang planlegger hun å utvide virksomheten ved å få seg et eget produksjonslokale i New York.

— Hvis jeg får meg et eget kjøkken hvor jeg kan produsere knekkebrød fem dager i uken, er det klart at jeg vil kunne produsere mer. Men hvor går grensen mellom et håndverksbakeri og et industribakeri? Det er mye å tenke på når man skal bygge opp en bedrift, sier Bourbon, som i fremtiden også er åpen for å produsere mer enn kun knekkebrød.

— I starten prøvde jeg å finne et navn med «crisp bread» i seg, men for å unngå å bli låst til kun knekkebrød-produksjon, falt valget til slutt på Norwegian Baked. Det var en venninne som foreslo det.

— Hva er grunnen til at Norwegian Baked har slått så bra an i New York, tror du?

— Jeg har vært heldig og, helt tilfeldig egentlig, truffet godt på mange trender. Her i New York er mange opptatt av å spise sunn og ren mat. Knekkebrødene mine er 100 prosent økologiske og inneholder kun kjente og naturlige ingredienser som kroppen har godt av. De inneholder for eksempel ikke noen kunstige tilsetningsstoffer eller sukker. I tillegg kan produktet mitt regnes som kortreist lokalmat, noe som er en annen stor mattrend her i byen.

Den perfekte tykkelsen

— Hvordan opplever du konkurransen, for eksempel fra Sigdal Bakeri?

— Sigdal lanserte knekkebrødene sine i dagligvaremarkedet her nesten samtidig som jeg startet Norwegian Baked. Men det synes jeg bare har vært positivt, for det gjør at flere vet om fordelene ved å spise knekkebrød. Uansett er knekkebrødene våre ganske forskjellige, i og med at Sigdal driver med industriell produksjon mens jeg driver et lite og lokalt håndverksbakeri.

— Hva med oppskriften din; skiller den seg ut på noen måte?

— Ja, jeg har lagt merke til at det ikke er så vanlig å bruke olivenolje i knekkebrødene i Norge. Da jeg utviklet oppskriften sa folk at knekkebrødene ble mer behagelige å spise etter at jeg tilsatte olivenolje, så det har vært en suksessfaktor for meg. Jeg er også veldig raus med frøene, noe som gir en litt nøtteaktig smak. Ellers lager jeg knekkebrødene mine litt tynnere enn de fleste andre. Men de er heller ikke for tynne. Jeg tror jeg har funnet den helt perfekte tykkelsen.

Foto: Jean Bourbon