Elgburger med kjøtt fra Jens Eide og brioche-brød fra Sam Berg.
Elgburger med kjøtt fra Jens Eide og brioche-brød fra Sam Berg.

Norsk bakst slår an på Grüne Woche

Norsk lokalmat frister tusenvis av mennesker til Norges stand på den internasjonale messen Grüne Woche i Berlin.

Publisert Sist oppdatert

Her på Grüne Woche kan vi som nisjeprodusent treffe flere som er interessert i våre produkter.

Fra 20. til 29. januar går årets Internationale Grüne Woche av stabelen i Berlin. Dette er en av verdens største messer for mat, reiseliv og landbruk. Her deltar Norge med sin stand, Den Norske Paviljong, for 30. gang. I år er 77 utstillere fra Fjord-Norge, Sørlandet og Osloregionen representert med sine produkter. Målet er å bygge Norge som mat- og reiselivsnasjon.

Sentralt i Den Norske Paviljong, er restauranten som drives av et team med kokker og lærlinger fra Fursetgruppen. På menyen står i år ulike tapasretter laget med råvarer fra norske lokalmatprodusenter. Dette er et konsept som har slått an, og restauranten opplever en jevn omsetningsøkning sammenlignet med tidligere år, skriver Landbruks- og matdepartementet på sin nettside.

– Det er masse mennesker her hele tiden, og stemningen er veldig god på den norske standen, sier daglig leder i Økologisk Spesialkorn, Anders Næss, til Bakeri.net.

Næss forteller at han ble spurt av Fylkesmannen i Buskerud om Økologisk Spesialkorn ville være med på å representere Norge, og spesielt Osloregionen, under årets Grüne Woche.

Attraktivt med nordisk korn og mel

– Økologisk Spesialkorn er eiet og drevet av biodynamiske og økologiske bønder. Vi satser på opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug og landsorter av hvete. Til Norges stand på Grüne Woche har vi levert mel og korn som kokkelauget har brukt i rettene sine, forteller Næss.

Minisveler av spelt- og emmermel toppet med rakfisk. Foto: Anders Næss, Økolgisk Spesialkorn
Minisveler av spelt- og emmermel toppet med rakfisk. Foto: Anders Næss, Økolgisk Spesialkorn

Eksempelvis er økologisk emmermel fra Økologisk Spesialkorn brukt til å lage minilapper med rakfisk, brød med ulike oster og tradisjonelle norske vafler.

– Alle rettene er veldig attraktivt dandert. Kokkene er virkelig flinke, sier Næss.

Han opplever at nordisk mat og eldre kornsorter er trendy.

– Det er veldig populært, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Vi har fått henvendelser fra blant annet bakere i USA, som ønsker å bake med korn og mel dyrket i Norden, forteller han.

Økologisk Spesialkorn leverer blant annet svedjerug til Sigdals økologiske knekkebrød, som selges internasjonalt.

– Her på Grüne Woche kan vi som nisjeprodusent treffe flere som er interessert i våre produkter. Og da tenker jeg ikke bare på salg. Jeg er like interessert i å knytte kontakter i et internasjonalt faglig nettverk, sier Næss.

Brioche og muffins fra Sørlandet

Daglig leder i bakerikjeden Sam Berg, Jon Magnus Berg, er på Grüne Woche for andre gang.

– Jeg sitter i styret i Agder matforum, og er veldig opptatt av lokalmat. Her på Grüne Woche får vi vist frem produktene våre for andre lokalmataktører som det kan være aktuelt å samarbeide med. Sam Berg samarbeider allerede med en lokal kornprodusent, en lokal kjøttprodusent og et lokalt gartneri, forteller han.

Berg mener at denne typen samarbeid er veien å gå ettersom det stadig blir vanskeligere for bakerier å få innpass i dagligvarebransjen.

– I dag er vi nødt til å ha flere bein å stå på. Her på Grüne Woche er det lett å få nye kontakter og drive nettverksbygging, sier han.

Sam Berg leverte brioche-brød til en elgburger som ble solgt i den norske restauranten på Grüne Woche i år.

– Jeg fikk dessverre ikke smakt den selv. Burgeren var så populær at alt var utsolgt etter kun to dager, forteller Berg, som ellers har med seg Sam Bergs eplekakemuffins til Grüne Woche i Berlin i år.

– Den norske standen er godt besøkt, og det selges veldig mye mat her. Jeg tror norsk mat er så populær fordi den oppfattes som ren, trygg og ordentlig, sier Berg til Bakeri.net.

 

Kjøkkensjef Gunnar Nagell Dahl og kokk Anders Johan Pedersen forbereder morgendagens bakst på den norske standen.
Kjøkkensjef Gunnar Nagell Dahl og kokk Anders Johan Pedersen forbereder morgendagens bakst på den norske standen.
Powered by Labrador CMS