Morten harket var tidlig ute med å fronte speltkornets egenskaper.

Norges største spelt-forbruker

Baker Hansen kan takke norsk superstjerne for at de begynte å bake med speltmel.

Publisert Sist oppdatert

– Det utfordrer meg som baker, for jeg må være ekstremt forsiktig i elteprosessen for å unngå at deigen blir for slapp eller siger ut istedenfor å være stram og fin.

– Hvordan klare å bake gode speltbrød? Det er den store gåten, og det er det som gjør spelt til et spennende mel for meg, sier Gunnar Solberg til godt.no. Solberg er bakermester og diplombaker hos Baker Hansen.
– Det utfordrer meg som baker, for jeg må være ekstremt forsiktig i elteprosessen for å unngå at deigen blir for slapp eller siger ut istedenfor å være stram og fin. Dessuten blir et speltbrød lett tørt. Så det er blitt noen bommerter. Jeg lager deiger på 200 kilo, og med litt for mye fuktighet får du et brød der skorpen løsner fra brødet. Men det er jo det som gjør spelt så morsomt, jeg må bruke bakekunnskapene mine for at det skal bli bra, sier han.

Godt.no skriver at spelt er tre ganger så dyrt å produsere som hvete, da det trenger tre ganger så stor plass for å vokse. Men kornet har hatt et inntog hos norske forbrukere og bakere. Superstjerna Morten Harket var tidlig ute med å fronte speltmelets egenskaper, allerede tilbake på begynnelsen av 2000-tallet. Og det var han som kontaktet Baker Hansen og fikk dem til å begynne å bake med spelt.

– Morten Harket startet trenden med speltmel og rene produkter. Vi brukte ikke spelt før han kontaktet Baker Hansen, som så produserte det første speltmelet, oppkalt etter Harkets daværende kjæreste: «Anne Mettes speltbrød». Nå er fire av de seks mest solgte brødene våre rene speltbrød. Vi har også gulrotkake med speltmel, sier Gunnar Solberg til Godt.no.

Powered by Labrador CMS