Konkurransen Årets Bløtkake ble arrangert av Opplysningskontoret for brød og korn og melk.no. I finalen ble det bakt fem kaker og alle ble smakt og bedømt av en jury ledet av Elin Vatnar Nilsen.

Vinnerkaken var en lekker bløtkake med multer og karamell, som kan klaget stor eller som 4-6 små porsjonskaker. Oppskriften på vinnerkaken er laget av Vidar Abrahamsen.

– Grunnen til at vi arrangerer denne konkurransen er at vi vil revitalisere bløtkaka. Bløtkake er en fantastisk kake med stor variasjonsmuligheter, og vi vil at folk skal være lekne når de lager bløtkake, sier leder i OBK, Torunn Nordbø.

Vinnerkaken; multer og karamell er fremtredende i vinnerbløtkaken.

Vinnerkaken; multer og karamell er fremtredende i vinnerbløtkaken.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Fem finalister

Av de om lag 60 oppskriftene som var med i konkurransen, ble fem valgt ut og prøvebakt. På finaledagen ble de fem kakene bakt igjen og smakt av en jury ledet av konditor Elin Vatnar Nilsen. Juryen bestod ellers av; Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog, bakebokforfatter og daglig leder ved brodogkorn.no, og Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Melk.no.

– Vinnerkaken hadde alt vi så etter: En saftig og godt dynket kakebunn, en akkurat passe søtet krem tilsatt herlige friske multer, en fantastisk karamellsaus og til slutt prikken over i’en – knasende god karamellisert krønsj laget med blant annet havregryn. Vinneren var soleklar – dette er en nydelig kake! sier Elin Vatnar Nilsen.

– Vi har utfordret folk på nye muligheter med denne flotte kaken. Vi ønsket å få mange nye oppskrifter, både i smak og form, for å synliggjøre hvordan bløtkakene kan se ut i 2017, sier Torunn Nordbø.

Mange flinke hjemmebakere

– Alt snakk om kaker og bakverk er positivt for baker- og konditorbransjen. Blant hjemmebakerne er det mange flinke folk som er eksperimentelle og det er nok ikke alltid bransjen selv. Det blir spennende å se om noen av oppskriftene i konkurransen kan tilpasses en produksjon og prosess i et profesjonelt konditori, sier president i BKLF, Axel Brun.

– Jeg synes i hvert fall at det er veldig kjekt med slike konkurranser og det er morsomt med alle som er engasjert i baking og som liker kaker, sier presidenten.

Alle kakene som var med i finalerunden av Årets Bløtkake.

Alle kakene som var med i finalerunden av Årets Bløtkake.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Vinneren

Det er Vidar Abrahamsen fra Lyngdal som står bak oppskriften på vinnerkaken, som utmerket seg med nydelig karamell- og multesmak, ifølge en enstemmig jury. Her finner du oppskrift og fremgangsmåte på multe- og karamellbløtkaken. 

 

Her finner du oppskrifter og fremgangsmåte på de andre finalekakene:

Bløtkake med kirsebær og mascarpone.

Nakenkake med bær og marengs.

Rabarbrakake med valnøtt- og sjokolademarengs.

Rullekake med sjokolade og bær.

Rabarbrakake med valnøtt- og sjokolademarengs.

Rabarbrakake med valnøtt- og sjokolademarengs.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Rullekake med sjokolade og bær.

Rullekake med sjokolade og bær.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media